© Leo De Nijn

Steeds meer grondschenkingen aan natuurverenigingen: Natuurpunt plant bos op voetbalveld in Mechelen

Natuurpunt heeft een voetbalterrein gekregen, pal naast het natuurpark Robbroek in Mechelen. “Tijd om het terug aan de natuur te geven”, klinkt het bij de gulle schenkers. Natuurpunt gaat er dit najaar een bos aanplanten.

Leo De Nijn

De laatste jaren zitten ook schenkingen van gronden aan natuurverenigingen in de lift. “In 2018 hebben wij twintig schenkingen gekregen, goed voor 8 hectare. Meestal gaat het over kleine perceeltjes. Soms komen die van eigenaars die bewust een perceel willen toevoegen aan een van onze natuurgebieden. Als de geschonken percelen geen deel uitmaken van een van onze natuurgebieden, worden ze in overleg met de schenkers verkocht. De opbrengst wordt gebruikt om bestaande natuurgebieden uit te breiden”, zegt Luk Daniëls, diensthoofd Marketing bij Natuurpunt.

Godsgeschenk

“We krijgen niet alleen gronden als erfenis, maar ook ‘schenkingen bij leven’. We hebben van de vzw uit Mechelen een heus voetbalveld gekregen. De akte is onlangs verleden. Voor ons is het een godsgeschenk. Het gaat om een voetbalveld naast het natuurgebied Robbroek. Daardoor ontstaat een uitbreiding van het natuurgebied. Dat initiatief van onze gulle schenker kan misschien anderen op dezelfde gedachte brengen”, zegt Bert Delanoeije van Natuurpunt Mechelen.

Het voetbalterrein met kleedkamers, douches, kantine en zelfs een gebouw waar frieten en hamburgers werden verkocht, staat al twee jaar te verkommeren. “Het is door vandalen leeggeplunderd en kort en klein geslagen. Een schande”, vindt Delanoeije.

© Leo De Nijn

“We laten het verleden achter ons”, zeggen de gulle schenkers, die liever anoniem blijven. “Hier hebben meerdere caféploegen gespeeld. Wij hebben de ziel uit ons lijf gewerkt om jongeren te laten voetballen. We hebben veel inbraken meegemaakt en aangegeven bij de politie. Sommige daders zijn gevat, maar een kei kan je niet stropen. Maar dat is niet de reden dat we de grond aan Natuurpunt hebben geschonken”, luidt het bij de vzw.

“We hadden het terrein gemakkelijk aan sportverenigingen kunnen verhuren. Maar er verdwijnen al genoeg bossen in Vlaanderen en in Mechelen hebben we er te weinig. Daarom zijn we blij dat het nu terug aan de natuur wordt gegeven om er een bos van te maken. Dat geeft onze kinderen en kleinkinderen extra zuurstof”, zeggen de schenkers.

Nationaal park

Natuurpunt wacht op de goedkeuring voor de afbraak van de gebouwen aan het voetbalveld. “We hopen op sponsoring voor de sloop. Als alles goed gaat, kunnen we dit najaar hier tweeduizend bomen planten. Als herinnering laten we een van de doelen staan. We gaan ook een kleine parking behouden voor de bezoekers van deze mooie brok natuur. Door de schenking kunnen we deze groene zone van 1 hectare en het natuurgebied Robbroek, samen met het groen in Stuivenberg en het Vrijbroekpark, met elkaar verbinden voor de uitbouw van één groot nationaal natuurpark rond Mechelen”, zegt Delanoeije.

© Leo De Nijn

Natuurpunt heeft in haar visieplan voor het nationaal park ook gekozen voor een doorgang onder de E19, zodat natuurfreaks van het Robbroek in Heffen helemaal door het groen tot in het Vrijbroekpark zouden kunnen stappen. “Dat is een droom die we nog graag zouden zien uitkomen”, zegt Delanoeije.

Info over schenkingen aan Natuurpunt: joost.verbeke@natuurpunt.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER