Direct naar artikelinhoud
DM ZaptDertigers

Was ‘geslagen hond’ de enige emotie die de cast van ‘Dertigers’ mocht spelen?

'Dertigers'Beeld VRT

Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: het nieuwe seizoen van Dertigers.

Voor wie het script van Dertigers als een blauwdruk van het leven beschouwt, wacht straks de grote leegte. Je zal een dag achter een bureau besluiten aan de eettafel met een nietszeggend gesprek over het eten dat de een voor de ander heeft gemaakt. In het geval van Sami: prei, of dat gokt hij toch, met ongebakken vis.

Na zes afleveringen van het nieuwe seizoen van Dertigers – het tweede met de huidige cast – voelt het alsof ik op een stoptrein zit die door een landschap boemelt waarin niets lijkt te veranderen. Hoeveel saaiheid kan een mens verdragen voor hij wegrot in de oppervlakkigheid van het bestaan?

Van een reeks die vorig jaar nog de millennialinterpratie was van een Griekse tragedie, had ik na zes keer twintig minuten tenminste één bij de mullet getrokken plottwist verwacht. Maar neen, Sami deed er drie afleveringen over om tegen zijn oma te vertellen dat hij zou intrekken bij zijn lief.

Het lijkt wel of de schrijvers van Dertigers dit nieuwe seizoen al slapend hebben geschreven. Nadat een jaar geleden rond dezelfde periode duidelijk werd dat Jonas zijn vriendin Laura al jaren bedroog met zijn beste vriend Ruben – en hij alsnog een huis met haar kocht – bepaalt de achterdocht van Laura de toon van de tergend trage reeks nu het koppel opnieuw samen is.

Als gevolg lijkt het dat de halve cast gebrieft werd om de geslagen hond te spelen. Sami is héél goed in het nabootsen van een depressieve puppy. Jonas is een verdienstelijke tweede. En hopelijk is de kin van Laura’s vader er niet te erg aan toe, nadat hij de hele tijd met een bakkes tot op de grond moest rondsloffen.

Op een gegeven moment was er animo, want het buitenlands kamp van de Chiro stond op de helling. In de WhatsApp-groep van de vrienden – bijna allemaal fanatieke fietsers – werden vervolgens druk de plannen rond een “benefiets” (hahaha!) beraamd. Intussen ging Sami eindelijk samenwonen met zijn lief, werden Marvin en Nele na veel gekibbel officieel een koppel, kocht Nele dienstencheques voor haar vader en nam de camerapersoon een foto van een piemelafdruk in een koersbroek in beeld.

Ik heb de gebeurtenissen voor de duidelijkheid niet gerangschikt van spannend naar spannendst. Gesteld dat de dertigerjaren bij sommigen écht zo kabbelen, kunnen we dan geen crowdfunding opstarten voor die arme zielen? We zamelen tegenwoordig toch zo graag centen in. Dan moet het ook lukken om de personages van Dertigers een bezoek aan de set van Thuis te sponsoren, zodat ze tenminste eens iets noemenswaardigs meemaken.

Het zal wel een tactiek zijn – daarom geen goeie – om de kijker eerst in slaap te sussen en vervolgens met absurde verhaallijnen uit te pakken. Jonas en Laura zullen wel trouwen, een kind krijgen, en terwijl Laura op het kraambed ligt, zal Jonas met Ruben in de toiletten van de materniteit belanden, waar de zus van Laura de smeerlappen gaat betrappen, waarop Jonas nóg een volledig seizoen met een terneergeslagen blik zal rondlopen.

In het verleden noemde ik Dertigers het frietkot van de tv: slecht voor de gezondheid, maar onweerstaanbaar. Nu heb ik in dezelfde keet salmonella opgelopen. Ik kick even af.

Het volledige nieuwe seizoen van Dertigers is te bekijken op VRT MAX en wordt later uitgezonden op VRT 1.