Maikel Zijlaard pakt verrassend eerste profzege in bizarre proloog van de Ronde van Romandië

© AFP

De Nederlander Maikel Zijlaard (24, Tudor) heeft de proloog van de Ronde van Romandië gewonnen, een ultrakorte proef van 2,28 kilometer met veel bochtenwerk in Payerne. Het is zijn eerste profzege.

Michael Van Damme

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Nederlander Maikel Zijlaard, kleinzoon van de legendarische pistegangmaker Joop Zijlaard, ging als 27ste van start en zette een tijd neer waar iedereen zich de tanden op stuk beet. De rouleur van Tudor klokte af in 2’55”43, goed voor een gemiddelde van 46,788 km/u. De Australiër Scott Cameron werd tweede op 1 seconde, Julian Alaphilippe was goed voor de derde tijd, 2 seconden trager dan Zijlaard.

De vindingrijkheid van de organisatoren kent geen grenzen. Een proloog van 2,28 kilometer met een twaalftal bochten: IDL Pro Cycling vergeleek de eerste proef in de Ronde van Romandië met “Mario Kart”. Het hoeft niet te verbazen dat het merendeel van de renners met een traditioneel en geen tijdritstuur startte.

Niet alleen voor Zijlaard zelf, maar ook voor Tudor, de ploeg van Fabian Cancellara, is de zege op Zwitserse bodem een deugddoend succes. Tudor is immers een Zwitserse ploeg.

“Het is te gek voor woorden”, zei Zijlaard voor de camera van Cycling Pro Net. “Het was een droom om een WorldTour-koers te winnen. Dat doen voor een Zwitserse ploeg, in Zwitserland, is nog fantastischer. Ik wist dat ik kans maakte, maar ik had niet verwacht dat het zou lukken. Met een leiderstrui starten wordt iets nieuws voor mij, maar ik ben blij dat ik het kan beleven.”

De Ronde van Romandië duurt nog tot zondag. Vorig jaar werd de rittenkoers gewonnen door Adam Yates.

Uitslag proloog

1. ZIJLAARD Maikel (Tudor Pro Cycling Team) 02’55”

2. SCOTT Cameron (Bahrain - Victorious) op 1”

3. ALAPHILIPPE Julian (Soudal Quick-Step) op 2”

4. GODON Dorian (Decathlon AG2R La Mondiale) op 3”

5. OLIVEIRA Ivo (UAE Team Emirates) op 3”

6. VAN DIJKE Tim (Team Visma | Lease a Bike) op 3”

7. VERMEERSCH Gianni (Alpecin - Deceuninck) op 3”

8. ARNDT Nikias (Bahrain - Victorious) op 4”

9. ARANBURU Alex (Movistar Team) op 4”

10. AEBI Antoine (Swiss Cycling) op 4”

11. CHRISTEN Jan (UAE Team Emirates) op 4”

12. VAN WILDER Ilan (Soudal Quick-Step) op 4”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen