© Eric Malfait, Natuurpunt

Nederlandse overheid gaat beschermde bevers afschieten: “Dit is een regelrechte schande”

Vijftien jaar geleden werden in Nederlands-Limburg de eerste bevers uitgezet, maar nu wil het Limburgs Waterschap een aantal van deze beschermde dieren afschieten. Het Waterschap ging daartoe over op een plek waar bevers veel schade aanrichten op natuur- en landbouwgronden, en gangen graven in dijken.

Ondanks verzet door milieugroepen en de Partij voor de Dieren (PvdD) is Limburg daarmee de eerste provincie waar bevers worden afgeschoten. Het gaat vooralsnog om een klein aantal. In totaal leven in Limburg 650 bevers.

De provincie Limburg maakte in september het doden van bevers mogelijk. In december kreeg het waterschap een machtiging om bevers af te schieten. In januari werd daarmee begonnen. Het waterschap maakt later bekend hoeveel bevers er in totaal zijn afgeschoten.

De PvdD vroeg toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken om in te grijpen en het doden van bevers te verbieden, maar Kamp weigerde dat.

“In het vervolg beter nadenken”

Landschap vzw is als natuurvereniging actief in België én Nederland en is het niet eens met het initiatief van de Nederlandse overheid. “Wij bekijken momenteel of er juridische stappen kunnen worden ondernomen om het doden van een strikt Europees beschermde soort door de Nederlandse overheid te laten veroordelen en bestraffen”, klinkt het bij afgevaardigd bestuurder Jan Loos. “Het is immers overduidelijk dat in de verste verte niet voldaan is aan de Europese voorwaarden voor derogatie waaraan moet voldaan zijn om de bestrijding van bever legaal mogelijk te maken.”

“Dat landbouwers of particuliere eigenaars vragen om bevers af te schieten, is één zaak, dat je daarvoor als provinciebestuur of waterschap het licht op groen zet, is nog een andere zaak”, vervolgt Loos zijn pleidooi. “Hoe krijg je het in je hoofd voor elkaar dat je gaat schieten op de Europees beschermde bever? Een regelrechte schande! Met dit soort acties katapulteert het provinciebestuur van Nederlands Limburg het hele land terug naar de staart van het Europees peloton als het om natuurbehoud gaat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer