Oude matrassen moesten schade aan het koetswerk voorkomen.© Federale Gerechtelijke Politie (FGP) West-Vlaanderen

Verdachte container aan snelweg verborg gestolen wagens om naar Afrika te verschepen: netwerk van autodieven opgerold

In ons land en Nederland zijn elf verdachten gearresteerd voor autodiefstallen. De zaak ging aan het rollen toen een verdachte zeecontainer werd opgemerkt bij een snelweg in West-Vlaanderen. “De gestolen wagens waren telkens in zeecontainers gestapeld met de bedoeling die naar Afrika te verschepen.”

Thijs Pattyn

Politiezone Arro Ieper kreeg op 25 augustus vorig jaar een melding over verdachte handelingen rond een zeecontainer, die in het West-Vlaamse dorp Geluwe op een ongewone en afgelegen plaats stond in de buurt van autosnelweg A19. Bij een controle door de politiezone werden in de container drie Toyota’s ontdekt, die dezelfde nacht waren gestolen in Antwerpen en Nederland. Ze waren gestapeld en oude matrassen moesten schade aan het koetswerk voorkomen.

Containers in Antwerpen

Het parket van West-Vlaanderen wees het verdere onderzoek toe aan de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) West-Vlaanderen, die na doorgedreven speurwerk uitkwam bij een aantal Nederlandse en Belgische verdachten. Onderzoek toonde aan dat deze organisatie in aanmerking kwam voor nog meer diefstallen van voornamelijk Toyota’s RAV4 in Vlaanderen en Nederland. Nog zes voertuigen werden in containers teruggevonden door de lokale politie in de provincie Antwerpen. “De gestolen wagens waren telkens in zeecontainers gestapeld met de bedoeling die naar Afrika te verschepen”, aldus het parket van West-Vlaanderen.

Arrestaties

Onder leiding van de onderzoeksrechter in Kortrijk voerde de FGP West-Vlaanderen samen met FGP Oost-Vlaanderen en Antwerpen op 29 april acht huiszoekingen uit in Wervik, Antwerpen, Herentals, Merksplas, Gent, Lievegem en Vorst. Zeven verdachten werden gearresteerd en verhoord. Vijf van hen zijn door de onderzoeksrechter aangehouden. Een bij de diefstallen gebruikt voertuig en cash geld werden bij de tussenkomst in beslag genomen. Aangetroffen devices en documenten zullen verder worden onderzocht.

© Federale Gerechtelijke Politie (FGP) West-Vlaanderen

Op 7 mei 2024 is er op vraag van de Kortrijkse onderzoeksrechter in het Nederlandse Den Haag een tussenkomst geweest in aanwezigheid van West-Vlaamse speurders. Tijdens huiszoekingen werden vier arrestaties uitgevoerd. Er werd elektronische apparatuur aangetroffen die diefstal van auto’s vergemakkelijkt. Er volgt nog een vraag tot overlevering van de verdachten aan ons land.

Opmerkzame passant

“Dit onderzoek kende een start via een melding aan de lokale politie door een opmerkzame passant”, stelt het parket van West-Vlaanderen. “De politie roept op om verdachte handelingen steevast te melden, zo’n informatie kan leiden tot een opstart van een nieuw of een doorbraak in een lopend onderzoek.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER