© BELGA

Voor N-VA worden de verkiezingen een strijd van één tegen allen, en vooral tegen de PS

Voor N-VA worden de verkiezingen een strijd van één tegen allen, en vooral tegen de PS. Niet alleen op het verkiezingscongres kreeg Paul Magnette zondag een belangrijke bijrol. Zijn partij wordt ook in het N-VA-programma talloze keren geciteerd. Als bron van alle kwaad. Bart De Wever zal na 9 juni nochtans partners nodig hebben.

Farid El Mabrouk

Geen woord over Vlaams Belang of over migratie. Nauwelijks aandacht voor het eigen Vlaamse beleid of voor het communautaire. Thema’s die N-VA niet zo goed uitkomen. Net zoals in zijn precampagne focuste N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag ook op zijn verkiezingscongres uitsluitend op zijn dada: de Vlaamse welvaart, en Vivaldi die ze volgens hem in gevaar brengt. Het is de plek waar hij de federale regering pijn kan doen. Met de dieprode cijfers van de Belgische begroting, de torenhoge belastingen en de hervormingen die er niet of nauwelijks kwamen.

LEES OOK. “Gedaan met Vivaldi, gedaan met de hardwerkende Vlaming uit te persen”: Bart De Wever zet vol in op belastingverlaging op verkiezingscongres N-VA

De Wever op het N-VA congres

En zoals gebruikelijk wijst De Wever als verantwoordelijke voor al het kwaad naar de Parti Socialiste. Hij citeerde Paul Magnette niet alleen een paar keer in zijn speech - “Onze studiedienst telde ruim 10 miljard aan nieuwe belastingen, en toen ik dat voorlegde aan Magnette, lachte hij: ‘Het is een beetje meer’” –, de PS speelt zelfs in het verkiezingsprogramma dat N-VA als allerlaatste partij klaar heeft, een prominente rol. In elk hoofdstuk vermelden de Vlaams-nationalisten het standpunt van de Franstalige socialisten, om het meteen nadien af te branden. Lees: met de PS valt geen land meer te bezeilen en alleen confederalisme kan ons nog redden.

Kopje kleiner

“Gedaan met Vivaldi, gedaan met de hardwerkende Vlaming uit te persen en uit te lachen, gedaan met besturen zonder Vlaamse meerderheid”, oreerde De Wever met een oorveeg richting Open VLD en CD&V. Ook die twee partijen zou hij nog altijd graag een kopje kleiner maken. De Wever wenste zijn Vlaamse coalitiepartners een verpletterende nederlaag toe. Aan de alliantie die CD&V en MR smeedden, maakte de voorzitter geen woorden vuil. In de marge van het congres deed hij de tandem Mahdi-Bouchez af als een schijnbeweging van partijen die toch voor Vivaldi II gaan. “Luister niet naar wat ze vlak voor de verkiezingen zeggen, maar kijk naar wat ze de voorbije jaren hebben gedaan”.

LEES OOK. STANDPUNT. Geschiedenis schrijven wordt moeilijk voor kandidaat-premier Bart De Wever

Het is een tactiek van de verschroeide aarde. Iedereen afbranden in de hoop er als enige ongeschonden uit te komen. De zorgen zijn voor na de stembusslag. De Wever zal nochtans partners nodig hebben om iets gedaan te krijgen. Zeker de PS indien hij communautair zaken wil doen. Maar ook om een Vlaamse regering te vormen of zelfs om in Antwerpen aan de nodige coalitiepartners te komen nu Open VLD en CD&V daar al op apegapen liggen.

“Gedaan met Vivaldi, gedaan met de hardwerkende Vlaming uit te persen en uit te lachen, gedaan met besturen zonder Vlaamse meerderheid.”

Bart De Wever

N-VA-voorzitter

Pak moeilijker

Dat N-VA niet meer zoals in 2010 en 2014 de autoritaire leider is in het Vlaamse politieke landschap is, maakt het voor De Wever bovendien een pak moeilijker. “Ik weet dat het bergop fietsen is”, liet hij zondag ook verstaan. In de peilingen is Vlaams Belang hem al lang voorbij gespurt, de door hem geleide Vlaamse regering was vorig jaar al lang gevallen indien er geen legislatuurparlement was geweest in Vlaanderen, en CD&V loopt (communautair) al een paar jaar niet meer aan het handje van haar voormalige kartelpartner. Getuige de entente met Les Engagés en de liberalen.

LEES OOK. Mahdi en Bouchez willen samen regering vormen: “Als we aan zet komen, zal N-VA wel moeten volgen”

Het is money time voor DeWever en co. Enkel wanneer hij groot genoeg wordt, zal hij zijn wil kunnen opleggen. Anders rest de keuze om zonder grote communautaire hervormingen in een federale regering te stappen of nog maar eens 5 jaar federaal in het niemandsland te vertoeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER