© tim valkiers

Caffe Latte verhuist naar neoclassicistisch pand uit 1880

Het neoclassicistische herenhuis in de Sint Antoniusstraat 16 was sinds 1880 in handen van de familie Peeters-Versteylen. In 1999 werd het gebouw beschermd als monument, waarna de familie Versteylen het in 2009 uit handen gaf. Dat authentieke pand komt nu in handen van het koffie- en eethuis Caffe Latte, dat er zijn intrek zal nemen in februari 2019.

tim valkiers

“In een pand zoals dat van Huis Versteylen moet het meteen raak zijn. De zaak die er zich wil vestigen, moet met een sterk concept over de brug komen”, zo verklaarde Sébastien Hendrickx, zaakvoerder van vastgoedbedrijf N3Xvastgoed, een tijdje geleden in onze krant. Die zaak is dus Caffe Latte geworden. Marcel Brekelmans, de zaakvoerder van het koffie- en eethuis dat al negen jaar een klinkende naam is in het Turnhoutse horecawereldje, zag het pand als een unieke kans die hij niet kon laten liggen. “We moeten vaak klanten teleurstellen, omdat onze zaak volzet is. Dat is erg frustrerend, zowel voor hen als voor ons. Met de nieuwe locatie beschikken we over 30% meer ruimte om klanten te ontvangen. Er komt ook een nieuw interieur en een gloednieuwe keuken. De klanten moeten ook geen schrik hebben dat we naar de andere kant van Turnhout verhuizen. De Leopoldstraat, waar Caffe Latte nu gevestigd is, is namelijk een zijstraat van de Sint Antoniusstraat”, zegt Brekelmans.

Schilderijtjes

Het nieuwe pand ademt authenticiteit. De opvallende houten lambrisering en schilderijtjes met daarop leden van de familie Versteylen trekken meteen de aandacht wanneer we ons op de benedenverdieping begeven van het adembenemende herenhuis. “Het gebouw heeft een uitgesproken neoclassicistische stijl en de veranda die eraan hangt, stamt uit het begin van de twintigste eeuw”, zegt mede-eigenaar Jan Wilmotte die volop in de weer is het authentieke pand op te kalefateren.

Met de opening van Caffe Latte op de nieuwe locatie in februari van volgend jaar, wordt de commerciële leegstand in de Sint Antoniusstraat tot een minimum beperkt. “Het is de bedoeling om de straat te doen heropleven. Projectontwikkelaar Sébastien Hendrickx heeft daar een groot aandeel in gehad. Ook het art-nouveaugebouw aan de overkant van de straat liet hij opknappen. Chocolaterie en ijszaak Puur nam daar eerder al zijn intrek. Idem voor de panden van Dille & Kamille en Standaard Boekhandel verderop in de straat”, zegt Caffe Latte-zaakvoerder Marcel Brekelmans.

Nieuw premiestelsel

Sébastiens vastgoedbedrijf N3Xvastgoed maakte voor de verfraaiing van de gebouwen, waaronder dus ook Huis Versteylen, gebruik van een nieuw premiestelsel dat het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen steunt. Het nieuwe premiestelsel subsidieert de renovatie van gevels, maar ook aanpassingen voor wonen of werken boven en achter winkels.