Direct naar artikelinhoud

Ook België voelde aardbeving in Wales en Engeland

Het epicentrum van de aardbeving situeerde zich in het zuiden van Wales.Beeld Twitter

Delen van Wales en het zuidwesten van England zijn deze namiddag getroffen door een aardbeving met een kracht van 4.4, de krachtigste in Groot-Brittannië in tien jaar. Het epicentrum lag ongeveer 20 kilometer ten noorden van de stad Swansea, in Wales, meldt het geologische instituut BGS (British Geological Survey). De beving werd ook in ons land geregistreerd, volgens weerman Frank Deboosere op Twitter.

Gebouwen beefden gedurende verscheidene seconden in de zone van de aardbeving. De campus van de universiteit van Swansea werd ontruimd, maar er waren geen meldingen van schade. 

Aardbevingen van deze magnitude komen volgens het instituut eens in de drie tot vijf jaar voor in het Verenigd Koninkrijk. Doordat deze betrekkelijk dicht onder het aardoppervlak plaatsvond - meestal gebeurt het op het Britse vasteland op 15 tot 20 km diepte - was de impact het grootst in tien jaar. In 2008 werd Market Rasen in Lincolnshire getroffen door een beving van 5,2.

Telefoons hulpdiensten roodgloeiend

Volgens de BBC zijn de trillingen gevoeld in heel Wales, maar ook nog ver daarbuiten. Van Cornwall in het uiterste zuidwesten van Engeland tot aan het Lake District ten noorden van Liverpool en naar het oosten richting Londen zijn mensen opgeschrikt. Er zijn geen berichten over ernstige schade of gewonden. Wel stonden bij politie en hulpdiensten de telefoons roodgloeiend. Ze riepen de mensen op alleen te bellen voor een noodgeval.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...