Voor 13 miljoen dollar aan diamanten gestolen bij geënsceneerde tigerkidnapping: vijf jaar cel geëist

Het openbaar ministerie heeft 5 jaar cel geëist tegen de Indische diamanthandelaar Prashant B., omdat hij in 2012 een tijgerkidnapping in scene zette om zo zijn werkgever te beroven van een partij diamanten van 13 miljoen dollar.

vdaa

Het openbaar ministerie vervolgt in totaal 10 verdachten die betrokken waren bij het plan om de grote partij diamanten te stelen en te verkopen.

De feiten dateren van 11 oktober 2012. Die dag vielen 3 gewapende en gemaskerde mannen het appartement binnen van Prashant B. en zijn vrouw Pinkalben aan de Quinten Matsyslei in Antwerpen. De drie overvallers hielden de vrouw van Prashant B. onder schot en gaven Prashant B. de opdracht om de kluis van zijn werkgever te gaan leegmaken en de diamanten op twee plaatsen in de stad te overhandigen aan medeplichtigen van de overvallers. Prashant B. werd daarvoor uitgerust met een camera, een koptelefoon en een gsm zodat de overvallers hem instructies konden geven.

Prashant B. - zo verklaarde hij kort na de feiten aan de speurders - voerde de instructies van de gewapende mannen die zijn vrouw bedreigden uit. Hij haalde de diamanten van zijn werkgever op, stak ze in zwarte zakken en leverde die af in het stadspark en in de Lange Herentalsestraat.

De overval werd uitgevoerd door een aantal Tsjetsjenen uit Oostende. Die kenden de ware toedracht van het verhaal. Ze zouden 100.000 euro ontvangen voor de in scène gezette tijgerkidnapping, maar achteraf ontstond er binnen de groep discussie over het aandeel dat ze kregen in de buit. De uitvoerders begonnen Prashant B. opnieuw te bedreigden, waardoor de federale politie lucht kreeg van de ware toedracht van de feiten. Prashant B. was geen slachtoffer van de tigerkidnapping, hij bleek het grote brein achter de miljoenenroof te zijn.

Tegen de medeverdachten die het plan tot uitvoer brachten vorderde het openbaar ministerie celstraffen van 5 jaar tot 12 maanden celstraf. De hele zaak krijgt ook nog een serieuze juridische staart voor de rechtbank van Koophandel, omdat het benadeelde diamantbedrijf waarvoor Prashant B. werkte, door de verzekering werd uitbetaald voor een bedrag van 13 miljoen dollar. De verzekering eist dat bedrag nu terug van het bedrijf.