© EPA-EFE

IS eist aanslag op Europese toeristen in Afghanistan op

Islamitische Staat (IS) heeft op Telegram de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dood van drie Spanjaarden en drie Afghanen in Bamiyan, een toeristische stad in Centraal-Afghanistan. Er vielen ook acht gewonden, onder wie mensen met de Noorse, Australische en Litouwse nationaliteit.

wver
Bron: Reuters

De slachtoffers werden vrijdagavond gedood door geweervuur. “Ze wandelden door de bazaar toen ze werden aangevallen”, meldt een Afghaanse woordvoerder. De gewonden werden voor verzorging overgebracht naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Zeven verdachten zijn gearresteerd, van wie er een gewond raakte. De Spaanse premier Pedro Sánchez schreef op X dat hij “geschokt is door het nieuws van de moord op de Spaanse toeristen in Afghanistan”.

De dodelijke aanslag is de eerste op buitenlandse toeristen sinds de taliban in de zomer van 2021 weer aan de macht kwamen in Afghanistan. Bamiyan is de belangrijkste toeristische bestemming in Afghanistan. De Boeddhabeelden die de taliban in 2001 tot ontploffing brachten, bevonden zich daar. De meeste aanslagen in Bamiyan worden opgeëist door Islamitische Staat (IS). Die jihadistische terreurgroep ligt in conflict met het talibanregime in Afghanistan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer