© BVDL, MPH

Familie verongelukt koppel blijft chauffeur steunen: “Stijn is helemaal niet in de fout gegaan”

Volgens het Openbaar Ministerie is automobilist Stijn Wouters (35) uit Tremelo schuldig aan een dodelijk ongeval in Hulshout waarbij twee jaar geleden een koppel uit Herenthout om het leven kwam. Maar de bestuurder beweert dat hij niets fout heeft gedaan. Ook de familie van de slachtoffers laat Stijn Wouters niet vallen. “We leggen de schuld niet bij Stijn, maar we willen wel de waarheid weten”, zegt Andy Truyts (19), broer van slachtoffer Dimitri Truyts (25).

Bart Van den Langenbergh

Beklaagde Stijn Wouters kwam donderdag samen met de twee broers en moeder van slachtoffer Dimitri Truyts naar de politierechtbank in Turnhout. Na de zitting gingen ze samen nog iets eten. De verstandhouding tussen de bestuurder van de auto en de familie van het slachtoffer is twee jaar na het dramatisch ongeval in Hulshout nog altijd opvallend goed.

© MPH

Een zware klap op de Booischotseweg in Hulshout kostte op 18 december 2016 het leven aan Daisy Vermeulen (31) en Dimitri Truyts (25) uit Herenthout. Het koppel was nog maar 2,5 jaar samen en ze hadden elk twee kinderen uit vorige relaties. Hun beste kameraad, Stijn Wouters, zat achter het stuur van de gecrashte Volvo V40. Even voor de fatale klap had hij de twee kinderen van Daisy in Heist-op-den-Berg nog afgezet bij hun grootouders. Op de terugweg, op een kaarsrechte baan, botste de Volvo eerst tegen een bestelwagen, begon hij te slingeren en smakte daarna tegen een Renault Mégane. Dimitri Truyts was op slag dood. Zijn vriendin stierf in het ziekenhuis van Bonheiden. Ook Stijn Wouters lag enkele dagen in coma, maar hij herstelde vrij goed.

Wouters moest zich woensdag voor de politierechter komen verantwoorden en riskeert een voorwaardelijke celstraf en een rijverbod omdat hij zijn auto door gebrek aan voorzichtigheid niet in de hand zou hebben gehad. De zaak sleept al wat langer aan omdat de rechter een bijkomende deskundige had aangesteld. De vraag stelt zich of de bestelwagen uit een zijstraat kwam en zo een onvoorzienbare hindernis zou zijn geweest voor Stijn Wouters.

© BVDL

Vragen bij rijbekwaamheid

“De beklaagde heeft volgens het onderzoek onoordeelkundig en te snel gereden, zelfs al kwam de bestelwagen uit een zijstraat”, schetste openbare aanklager Luc Daeleman. “Ik heb vragen bij zijn rijbekwaamheid. Misschien is hij niet vertrouwd geweest met het rijden bij nacht. Hoewel hij zeker geen wegpiraat is, is zijn schuld bewezen.”

Stijn Wouters verdedigde zich nadrukkelijk tegen de betichtingen. “Ik weet honderd procent zeker dat ik niet te hard reed. Ik rij nooit boven de 70 kilometer per uur en heb nog maar één snelheidsboete gekregen. Ik reed toen 65 kilometer per uur op een plaats waar nog maar net 50 kilometer per uur was ingevoerd”, verweerde de bestuurder zich. “Als ik echt te hard heb gereden, verdien ik de doodstraf. Ik drink niet, neem geen drugs en doe alles wat in de wet sta. Intussen rij ik sinds drie maanden opnieuw met de auto, al is het af en toe.”

Auto’s verplaatst na ongeval

De advocaat van de bestuurder ging ook resoluut voor de vrijspraak omdat volgens hem het onderzoek helemaal is misgelopen. “Drie getuigen zeggen dat vlak voor de aanrijding de Volvo nog op zijn rijvak was en niet aan het tollen was”, pleitte meester Dirk Victor Bogaerts. “Vlak na het ongeval zijn de auto’s verplaatst en het parket is pas na twee uur gebeld. Het is omdat er twee doden zijn gevallen, dat er een dader moet gevonden worden. Maar mijn cliënt heeft een noodmanoeuvre moeten uitvoeren omdat de bestelwagen uit de zijstraat kwam. Er is veel twijfel, wat in het voordeel is van de bestuurder.”

De broers Andy (19) en Jimmy Truyts (21) en hun moeder Petra Verbruggen uit Schriek (Heist-op-den-Berg) blijven Stijn Wouters steunen. “Stijn is niet in de fout gegaan, wel de bestelwagen die uit de zijstraat kwam”, zegt Andy Truyts. “We geven de schuld niet aan Stijn en onze band is redelijk goed. We willen gewoon de waarheid kennen over het ongeval. Intussen is dat al bijna twee jaar geleden.”

Vorig jaar vond in Hulshout nog een emotionele herdenking van de verkeersslachtoffers plaats. Ook daar was Stijn Wouters aanwezig.

De rechter velt op 10 januari een vonnis in de zaak.

© BVDL

© BVDL