Direct naar artikelinhoud
Migratie

N-VA wringt zich in duizend bochten over migratiepact

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) zegt dat het standpunt van Francken niet het standpunt is dat N-VA in de regering vertolkt.Beeld BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is er zeker van: N-VA zal het VN-migratieakkoord niet ondertekenen. Maar zijn partij zaaide vandaag verwarring door zich in allerlei bochten te wringen.

“Deze tekst tekenen we niet.” Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) deed woensdagochtend een opvallende uitspraak in de kranten van het Mediahuis. N-VA zou in geen geval de VN-verklaring rond migratie steunen. Het zogenaamde ‘Global Compact for Migration’ wordt normaal begin december goedgekeurd in de Marokkaanse stad Marrakesh en bevat allerlei afspraken om illegale migratie en mensensmokkel tegen te gaan.

Met zijn veto bevestigt Francken wat al langer in de lucht hangt. N-VA twijfelt al weken aan het VN-akkoord. Oorzaak is de felle kritiek uit rechtse hoek. Daar vrezen ze dat het akkoord illegale migratie zal aanwakkeren en dat het de soevereiniteit van landen aantast, ook al ziet de Europese Commissie dat anders. Landen als Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië haakten al af.

De uitspraak van Francken is opmerkelijk, want zes weken geleden beloofde Michel nog dat ons land het migratiepact wél zou ondertekenen

Het kabinet-Francken gaf vanochtend een gelijkaardig argument. Zo zou de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) op 12 september hebben gewaarschuwd dat het akkoord ondanks het juridisch niet-bindende karakter toch kan worden ingeroepen tijdens processen “wegens het engagement waartoe België zich verbindt”.

VN-toespraak

Maar de uitspraak van Francken doet veel stof opwaaien. Zes weken geleden beloofde premier Charles Michel (MR) tijdens zijn toespraak voor de Verenigde Naties dat ons land het migratiepact wél zou ondertekenen. “Deze tekst vormt een grote vooruitgang”, zo sprak hij voor de Algemene Vergadering. Al jaar en dag profileert onze premier zich op het internationale toneel als bruggenbouwer.

Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) verkondigde al dat hij het akkoord “met veel overtuiging” zal ondertekenen. De liberalen zijn ervan overtuigd dat de huidige tekst de beste garantie is om illegale migratie aan te pakken.

Is de premier bereid om zijn internationale belofte voor het oog van de wereld in te slikken?

Is de premier bereid om – nu ons land vanaf januari een zitje krijgt in de VN-Veiligheidsraad – zijn internationale belofte voor het oog van de wereld in te slikken? En zullen de andere coalitiepartners in de federale regering dat toelaten? Die kans lijkt bijzonder klein, ook al deed Michel nog geen definitieve uitspraak. “De juridische implicaties van het migratiepact worden nog onderzocht”, zei hij vandaag in het parlement.

Op de vingers getikt

Binnen de regering wordt Francken, weliswaar off the record, op de vingers getikt. Denken dat ons land zich op één lijn zal zetten met Hongaars president Viktor Orbán, is volgens een regeringsbron sciencefiction. Het zou te veel in strijd zijn met de lijn waarop Michel zich internationaal heeft geprofileerd. Bovendien zou de premier zich in nesten werken aan Franstalige zijde. De regeringsbron: “Ik ben eerlijk gezegd verbaasd dat ze hier zo hard op doorgaan, want ze kunnen dit onmogelijk binnenhalen.”

Francken was onbereikbaar voor commentaar. N-VA-vicepremier Jan Jambon wilde de stelling van Francken ook niet meer herhalen. Aan De Morgen liet hij weten dat er niets was veranderd tegenover vorige week. “Ik begrijp niet goed wat er in de krant staat. Het is alleszins niet het officiële standpunt dat onze partij in de regering vertolkt. Dit is een gevoelig dossier dat bestudeerd wordt in de regering.” Daarmee leek de soep minder heet te worden gegeten dan hoe ze door Francken werd geserveerd.

‘Dit is alleszins niet het officiële standpunt dat onze partij in de regering vertolkt’
Jan Jambon (N-VA)

Enkele uren later moest N-VA-fractieleider Peter De Roover het partijstandpunt verder toelichten in de Kamer, nadat onder anderen de groenen felle kritiek hadden geuit. Maar op de vraag of zijn partij wel of niet het migratiepact zou ondertekenen, kwam er geen duidelijk antwoord. “Wij stellen ons ernstige bedenkingen bij wat nu neerligt”, zei De Roover. “Namens de N-VA formuleren wij die bedenkingen. Maar als de premier deze tekst ooit zal ondertekenen, dan zal dat namens de hele regering zijn.”

‘Wij hebben onze bedenkingen. Maar als de premier deze tekst ooit zal ondertekenen, dan zal dat namens de hele regering zijn’
Peter De Roover (N-VA)