Energiewaakhond vecht terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen aan

© lvd

De Vlaamse energieregulator VREG stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen het artikel uit het Vlaams decreet over de digitale meters, waardoor eigenaars van zonnepanelen nog vijftien jaar het voordeel van de terugdraaiende teller kunnen krijgen. Dat heeft de regulator maandag bekendgemaakt.

jvh

Volgens de VREG ontstaat door het decreet discriminatie tussen wie wel en wie niet over zonnepanelen beschikt. Ook wordt de onafhankelijkheid van de VREG en zijn exclusieve tariefbevoegdheid geschonden. De regulator vindt los van de juridische argumenten hoe dan ook dat het decreet “niet toekomstgericht” is: eigenaars van zonnepanelen worden onvoldoende gestimuleerd om hun zelfconsumptie te verhogen.

De Vlaamse regulator had in maart al een negatief advies uitgebracht over het artikel. Dat bepaalt dat eigenaars van zonnepanelen nog tot vijftien jaar na ingebruikname van de zonnepanelen in het oude tarifiëringssysteem kunnen blijven, inclusief het behoud van een virtuele terugdraaiende teller.

Politiek gevoelig

Het gaat om het politiek meest gevoelige onderdeel van het decreet over de digitale meters. Indien eigenaars van zonnepanelen niet langer van het voordeel van de terugdraaiende teller zouden kunnen genieten zoals bij de oude elektriciteitsmeters het geval is, zou dat voor sommigen een forse verhoging van de factuur kunnen betekenen. Voormalig Energieminister Bart Tommelein (Open VLD) wilde daarom dat bezitters van zonnepanelen gedurende vijftien jaar het voordeel zouden kunnen blijven behouden.

Uiteindelijk kwam een politiek akkoord uit de bus. Eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 worden geplaatst, kunnen kiezen. Ofwel blijven ze voor vijftien jaar in het oude systeem - inclusief prosumententarief en een virtueel terugdraaiende teller - ofwel stappen ze in een nieuwe tariefstructuur, waarbij nettarieven worden aangerekend of basis van wat ze effectief op het net zetten en eraf halen. Maar de VREG zal dus een vernietigingsberoep indienen bij het Grondwettelijk Hof.

LEES OOK. Vlaanderen schakelt straks over op ‘slimme’ meters: dit moet je weten om digitaal te meten (+)

Alles blijft voorlopig bij het oude voor eigenaars zonnepanelen

Op 1 juli gaat distributienetbeheerder Fluvius sowieso van start met de uitrol van de digitale energiemeter in Vlaanderen. Eén van de eerste groepen die aan bod komt, zijn juist mensen met zonnepanelen. Voor de eigenaars zelf verandert er minstens tot eind 2020 dus niks.

De VREG kiest immers voor een overgangsregeling, en voegt zich met andere woorden naar het decreet. “Tot eind 2020 verandert er daardoor niks. Alles blijft bij het oude”, klinkt het. Prosumenten kunnen dus blijven kiezen voor het behoud van de terugdraaiende teller.

LEES OOK. Minister hekelt bemoeienis van energiewaakhond over slimme meters: “Ze zaaien ongerustheid”

Peeters: “Enorm teleurgesteld dat VREG opnieuw onrust zaait”

Toch is Open VLD-minister Lydia Peeters ‘not amused’ met de démarche van de VREG. Dat die uitgerekend een week voor de start van de uitrol van de digitale meter naar het Grondwettelijk Hof stapt, vergroot volgens haar de onrust.

De minister is het ook niet eens met de argumenten van de VREG. Zo houdt het bezwaar rond de discriminatie tussen eigenaars van zonnepanelen en anderen “geen steek”. “We schenden het gelijkheidsbeginsel niet. Want ongelijke gevallen kan je niet gelijk behandelen, zo zegt het Grondwettelijk Hof zelf. Uiteraard is er een verschil tussen mensen die zonnepanelen hebben en zij die geen zonnepanelen hebben. Voor deze laatsten verandert er niets, de eerste krijgen keuzevrijheid inzake tarifering”, aldus Peeters.

Peeters denkt dan ook dat het decreet de passage bij het Grondwettelijk Hof zal overleven. “Dit decreet werd zonder één tegenstem goedgekeurd in de plenaire vergadering. Dit is gelukt omdat het juridisch een goed onderbouwd dossier is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het Grondwettelijk Hof ons daarin zal volgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen