© MTO

Sp.a-boegbeeld Kathleen Deckx geeft de fakkel door

Na zes jaar bestuursdeelname maakt sp.a Mol zich op voor de oppositie. Zo geeft huidig boegbeeld Kathleen Deckx de fakkel door aan de jongere garde. Tomas Sergooris wordt in januari fractieleider.

Tommy Maes

Na de verkiezingen van 14 oktober besloot CD&V met N-VA in zee te gaan, waardoor sp.a net als Open Vld de volgende zes jaar in de oppositie terechtkomt. Lijsttrekker en huidig eerste schepen Kathleen Deckx beslist om de fakkel door te geven aan de jongere garde. Zo zal ze in januari ook niet meer zetelen in de gemeenteraad. “Ik ben achttien jaar actief geweest in de politiek, waaronder vijf jaar als Vlaams parlementslid en zes jaar als schepen in Mol. Dat is genoeg geweest”, vertelt ze. “Uiteraard kijk ik heel positief terug op mijn politieke loopbaan. Zo ben ik heel trots over de dingen die de afgelopen zes jaar zijn gerealiseerd, zoals de nieuwe structuur van het gemeentelijk onderwijs en de uitbouw van de buitenschoolse kinderopvang. Ook de goede samenwerking met de plaatselijke handelaars in Mol zal ik missen. Nu is het tijd voor een nieuwe ploeg, die ik achter de schermen blijf steunen.”

Jongste raadslid

In de nieuwe gemeenteraad vanaf 2019 wordt ze opgevolgd door ­Masha Celen (20) die meteen het jongste socialistische raadslid wordt. Tomas Sergooris (34) wordt fractieleider en ook Paul Vanhoof (48) en Zehra Ünlü blijven als gemeenteraadslid. “We kiezen voor een kritische, maar constructieve oppositie”, zegt Tomas Sergooris. “De afgelopen zes jaar hebben we goed samengewerkt in de meerderheid, maar CD&V koos nu voor N-VA. We steken ook de hand in eigen boezem, want we scoorden niet genoeg in de breedte en verloren een zetel. Daarom kiezen we voor vernieuwing en verjonging. Daarnaast doen ons uiterste best om vanuit de oppositie te wegen op het beleid. Zowel Paul als ik hebben al ervaring opgebouwd als schepen, maar ook in de oppositie zullen we onze dossiers goed studeren. We beginnen te bouwen aan een progressief alternatief.”

Ook binnen het partijbestuur wordt er voor vernieuwing gekozen. Zo wordt Senne Starckx de nieuwe voorzitter. Mireille Van Dijk wordt OCMW-raadslid voor sp.a Mol.