Google ontslaat 50 werknemers na protest tegen contract met Israëlische overheid

© AP

Technologiegigant Google heeft de afgelopen weken meer dan 50 werknemers ontslagen na interne protesten tegen een deal met de Israëlische overheid. De werknemers vreesden dat hun werk gebruikt werd voor militaire doeleinden.

ndl

Sinds 16 april ontsloeg Google in twee golven ruim 50 werknemers. Zij konden volgens het bedrijf in verband gebracht worden met sit-inacties die gevoerd werden bij de kantoren in Silicon Valley, New York en Seattle. Daarbij wou de werknemersvereniging “No tech for Apartheid” verzet aantekenen tegen het Nimbus-project, waarbij Google diensten levert aan de Israëlische overheid.

Dat project van 1,2 miljard dollar staat al sinds 2021 ter discussie. Officieel gaat het om een samenwerking tussen Google en Amazon om cloud computing services te leveren aan de Israëlische overheid. Google zegt dat het project helpt om Israël “digitaal te transformeren op het gebied van financiën, gezondheidszorg, transport en onderwijs”. Maar uit een uitgelekte Google-presentatie bleek dat Israël onder meer de beschikking krijgt over Googles geavanceerde gezichtsherkenningssoftware. No tech for Apartheid vreest dat de diensten gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden, zoals het surveilleren van Palestijnen.

De afgelopen jaren werd al meermaals intern actie gevoerd tegen het project. Vorige week dinsdag kwam er een nieuwe opstoot, toen meer dan 100 demonstranten de Google-kantoren blokkeerden. Dat achtte Google voldoende reden om eerst 28, en nadien nog eens 20 werknemers te ontslaan.

Bij The Guardian getuigde softwareingenieur Emaan Haseem over haar ontslag, en de reden voor haar verzet. “Google had de kans om transparantie te verschaffen en te bewijzen dat het Israëlische leger de technologie niet kan gebruiken voor militaire doeleinden, maar koos ervoor om ons te ontslaan. Werknemers hebben nochtans het recht om te weten dat de technologie die ze bouwen niet misbruikt wordt.”