© BVDL

Nieuwe sportsite Balsakker met zwembad opent eindelijk de deuren: “We geven inwoners waar ze recht op hebben”

Lille -

De vernieuwde sportsite Balsakker met het gloednieuwe zwembad in Lille opent dit weekend de deuren voor het grote publiek. De gemeente Lille en Sportoase huldigden donderdagavond al het nieuwe sportcomplex in. Vijftig inwoners mochten de eerste baantjes trekken in het zwembad. “Nu moet ik niet meer in Herentals gaan zwemmen”, zegt Swa Vloemans uit Wechelderzande.

Bart Van den Langenbergh

Eindelijk is het zover. De inwoners van Lille en omgeving kunnen na de sluiting van het defecte zwembad in 2012 in de Kerkstraat opnieuw een duik nemen in een eigen zwembad. Het nieuwe zwembad van Sportoase opent zondag 28 april de deuren voor het grote publiek. Het lokaal bestuur van Lille en uitbater Sportoase hielden donderdagavond al een officiële opening van de vernieuwde sportsite Balsakker, het paradepaardje van de coalitie N-VA en Inzet in Lille.

“Het gevoel dat me nu als burgemeester overvalt, is moeilijk te beschrijven en dat gebeurt niet vaak”, zei burgemeester Marleen Peeters (N-VA) van Lille. “Dit is niet zo maar een zwembad, maar een hele belevingssite. Wat startte als een grote verzuchting van de Lilse bevolking met ‘wij willen zwemmen’ evolueerde naar ‘wij zullen zwemmen’ en vandaag naar ‘wij kunnen zwemmen’. Dat we dit binnen een legislatuur hebben kunnen realiseren met een nieuwe ploeg, vroeg veel moed en durf. We kunnen hiermee de Lilse inwoners echt geven waar ze recht op hebben.”

“Dat we dit binnen een legislatuur hebben kunnen realiseren met een nieuwe ploeg, vroeg veel moed en durf. We kunnen hiermee de Lilse inwoners echt geven waar ze recht op hebben”

Marleen Peeters (N-VA)

Burgemeester Lille

Quinten Quartier en dochter Eva testen samen met Werner Van Rooy en kleinzoon Leo het peuterbad van het zwembad in Lille uit.© Bart Van den Langenbergh

Zwemwater

De twintigste vestiging van Sportoase in Lille heeft een zwembad van 25 meter bij 10 meter met een beweegbare bodem. “Er is ook een recreatiezone aanwezig, inclusief een peuterbad en een whirlpool”, legt Michaël Schouwaerts uit, algemeen directeur van Sportoase. “Verder hebben we ook een glijbaan, een sauna en een fitness voorzien. Naast zwemmen en fitness bieden we ook een breed aanbod aan groeps- en aqualessen aan. De Sportoase Swimming School gaat van start voor jong en oud met professionele zwemlesgevers.”

© RTV

Via een wedstrijd, onder meer bij de lokale scholen, kregen donderdag vijftig inwoners de eer om het zwembad officieel in te duiken. Daar waren heel wat schoolkinderen bij, maar ook sportieveling Swa Vloemans (66) uit Wechelderzande. “Ik ga normaal gezien drie keer per week zwemmen in Herentals. Vanaf nu kan ik in Lille terecht, wat toch een stuk dichterbij is”, legt de zwemmer uit. “De temperatuur van het zwemwater is ideaal, maar het is in het gebouw zelf wel heel warm. Je kan in Lille ’s ochtends ook maar vanaf 8 uur komen baantjes zwemmen. Hopelijk kan dit binnenkort ook een uurtje vroeger.”

Swa Vloemans (66) uit Wechelderzande was een van de gelukkigen die het nieuwe zwembad van Lille mocht uittesten.© Bart Van den Langenbergh

Deze jongen heeft de gloednieuwe glijbaan van het zwembad in Lille uitgetest.© Bart Van den Langenbergh

Scholen

Het zwembad is vanaf nu ook toegankelijk voor scholen uit Lille en enkele omliggende gemeenten. Het gemeentebestuur van Lille sluit hiervoor een partnerschap af met Kasterlee, Zoersel en Zandhoven. De inwoners van die gemeenten kunnen ook aan dezelfde tarieven als Lillenaren komen zwemmen.

De vernieuwde sportsite Balsakker beschikt naast twee sporthallen en een mattenzaal ook over een nieuwe atletiekpiste, een skatepark, BMX-parcours en een speeltuin. Er zijn ook beachvolleyvelden en vier petanquevelden aangelegd. Op de eerste verdieping opent dit weekend ook een Foodmakerbrasserie met een terras. De uitbating van de brasserie is in handen van de zaakvoerder van het Zwemcafé El Corazon van het stedelijk zwembad in Geel. Sportoase zal het hele vernieuwde sportcomplex uitbaten voor al zeker een periode van dertig jaar, tegen een jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding van maximaal 1 miljoen euro.

In de Foodmakerbrasserie heb je een mooi uitzicht op het nieuwe zwembad Balsakker in Lille.© Bart Van den Langenbergh

Openingsweekend

De sportsite Balsakker houdt op zaterdag 27 april en zondag 28 april een groot openingsweekend. Zaterdag kan iedereen achter de schermen van het nieuwe zwembad komen kijken, met een blik op de installatie in de kelder. Op het skatepark staat een infostand en zijn er demo’s en tussen 12 uur en 18 uur een skatewedstrijd. De Vlaamse Wielerschool geeft van 13 uur tot 17 uur begeleiding op het bikeparcours. Volleybalclub WeGi uit Lille zorgt voor initiaties beachvolleybal en de atletiekclub AC Lille geeft demo’s op de nieuwe atletiekpiste. Er is zaterdag tussen 10 uur en 18 uur doorlopend animatie met springkastelen, grime en ballonplooien. Op zondag 28 april kan iedereen voor het eerst de zwembroek bovenhalen want dan gaat het zwembad echt open. Er zijn nog demo’s en groepslessen yoga, BBB, cycling, Fit & Shape, Pilates en Aqua.

lille.be/openingbalsakker

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het gloednieuwe zwembad van Lille heeft een afmeting van 25 meter bij 10 meter.© Bart Van den Langenbergh

Op het buitenterras hebben bezoekers uitzicht over de sportsite Balsakker in Lille.© Bart Van den Langenbergh

De sportsite Balsakker in Lille is ook uitgerust met een gloednieuwe skatepiste.© Bart Van den Langenbergh

Dolle pret in het peuterbad van het zwembad op de sportsite Balsakker in Lille.© Bart Van den Langenbergh

Burgemeester Marleen Peeters en de schepenen in Lille openen met een druk op een grote knop de nieuwe sportsite Balsakker.© Sportoase

Deze lokale leerlingen mochten het nieuwe zwembad in Lille uittesten.© Sportoase

Burgemeester Marleen Peeters van Lille is bijzonder blij dat het nieuwe zwembad open is.© Sportoase

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille