Laatste juwelier van Sint-Martens-Latem sluit de deuren: "Na dat bezoek keken we naar elkaar en wisten we genoeg"

© mye

Na 23 jaar sluiten ­Ephrem Devos (49) en ­Katrien Reynvoet (48) op 15 februari de deuren van hun juwelierszaak Fidauro, de laatste van de gemeente. “We willen eindigen op een hoogtepunt en niet na een overval”, zeggen ze. Eén opvallend bezoek betekende de druppel.

Erwin Mynsberghe

Na 15 februari zal Sint-Martens-Latem geen juwelier meer hebben. “Het is een beslissing die we móésten nemen en ze valt zwaarder dan verwacht”, aldus het juwelierskoppel. Reden van de sluiting is het groeiende gevoel van onveiligheid. “Het gaat om een aantal feiten die op korte termijn zijn gebeurd”, vertelt Ephrem Devos. “In februari van 2017 is ingebroken in het atelier van onze zaak terwijl we na een drukke eindejaarsperiode op vakantie waren in het buitenland. De inbrekers via de achilleshiel van de beveiliging binnengeraakt. Ook de rompslomp met de verzekeringen nadien was heel confronterend.”

“We hadden dit redelijk verwerkt, maar begin 2018 werd dan onze omheining doorgeknipt. Dat zet je aan het denken. Het is niet dat we paranoïde zijn, maar zelfs normale situaties begonnen we steeds meer verdacht te vinden. Zo werd onze emmer steeds voller.”

Druppel te veel

De druppel die de emmer deed overlopen kwam er op Valentijnsdag van vorig jaar, toen een Franssprekende man onze zaak binnenstapte. “Hij is veertig minuten binnen gebleven en was duidelijk op verkenning. Hij stelde zeer specifieke vragen en liep binnen en buiten, waarschijnlijk om te kijken hoe ons beveiligingssysteem werkte. Na zijn bezoek waren we zeer gestresseerd. We keken naar elkaar en toen werd het duidelijk dat we ermee gingen stoppen.”

“In de week dat we onze klanten informeerden over de sluiting werd juwelier Moens in Oostakker overvallen. In de juweliersbranche moet je op je hoede zijn. Goud is geld waard en valt vlot te recupereren. Vandaag gestolen is morgen al omgesmolten. En door het Schengenakkoord zijn er open grenzen, waardoor de dieven op enkele uren tijd al in het buitenland zitten.”

“Ik hoor vaak dat er minder inbraken zijn, maar dat staat haaks op mijn aanvoelen. Niet specifiek naar mijn zaak, maar ik zie bijna wekelijks verdachte figuren in Latem die op verkenning zijn”, aldus Ephrem Devos.

“We willen eindigen op een hoogtepunt en niet na een overval. Het is jammer, want we hebben een mooi beroep. Klanten komen langs om gelukkige momenten in het leven te vieren met een juweel”, zegt Katrien Reynvoet.

Wat brengt de toekomst? “Er is nog niks concreets. We gaan ons de komende maanden herbronnen. Het liefst zouden we samen iets doen, want we zijn een goed team.”