© AFP

China niet opgezet met internationale felicitaties voor nieuwe president Taiwan

China is “erg ontevreden” met de Amerikaanse felicitaties die volgden op de inauguratie van Lai Ching-te, de nieuwe president van Taiwan. Ook andere landen zoals Groot-Brittannië, Japan en Zuid-Korea kwamen met felicitaties, tot groot ongenoegen van Peking.

gjs
Bron: BELGA

China omschrijft Ching-te als een “gevaarlijke separatist”. De nieuwe president van Taiwan werd maandag beëdigd na begin dit jaar de verkiezingen te hebben gewonnen. Volgens Peking zal de president echter “aan de schandpaal van de geschiedenis worden genageld”. China streeft al geruime tijd naar een hereniging met het afgesplitste Taiwan, het zogenaamde één-China-beleid. 

In een felicitatieboodschap verklaarde de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken dat Washington en Taipei, de hoofdstad van Taiwan, vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan zullen handhaven. De Chinezen hebben alvast formeel protest aangetekend tegen de felicitaties. Waar dat toe moet leiden, is niet duidelijk.

LEES OOK. Amerikaanse militaire steun aan Taiwan verhoogt “risico op conflict”, dreigt China

Lai Ching-te, ook bekend als William Lai, won in januari de Taiwanese verkiezingen met 40,2 procent. Daarmee levert de China-kritische Democratische Progressieve Partij (DPP) voor de derde termijn op rij de president. De 64-jarige Lai was vicepresident onder de aftredende regering van president Tsai Ing-wen en staat voor een meer kritische houding tegenover China.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER