© AFP

Charles Michel vraagt Europa om begroting te delibereren: “Beschamend”

De regering-Michel vraagt Europa om ons land voor de begroting te delibereren. Het rapport dat de premier aan de Europese Commissie heeft bezorgd, voldoet helemaal niet aan de regels. België zit zo bij de allerslechtste leerlingen van de klas, maar hoopt op vergiffenis. “Dat we nu in dezelfde zak zitten met landen zoals Italië is beschamend,” zegt econoom Geert Noels.

FARID EL MABROUK

Historisch. Zo omschrijft de regering in de ontwerpbegroting de hervorming die ze de voorbije jaren op poten heeft gezet: de tax shift, de pensioenen, de hervorming van de vennootschapsbelasting … Die zullen op langere termijn geld opbrengen en daarom is het te verantwoorden dat er nu minder dan voorzien wordt bespaard. Dat is het excuus dat de regering bij Europa inroept. Officieel heet dat de “flexibiliteitsclausule”, een soort joker die Michel en co. willen inzetten omdat de begroting nog maar eens niet op orde is.

Want de regering heeft niet alleen het wegwerken van het budgettair tekort jaar na jaar uitgesteld – ondertussen is het van 2016 zoals voorzien in het regeerakkoord al opgeschoven naar 2020 – de begroting die ze nu heeft ingediend bij Europa voldoet ook gewoon niet aan de regels.

Verschil van 1,2 milard

Omdat België een torenhoge schuldberg heeft, moet ons land eigenlijk elk jaar structureel 0,6 procent van het bbp of zo’n 2,4 miljard euro besparen. Maar zowel dit jaar als volgend jaar zal dat telkens maar 0,2 procent of 800 miljoen zijn. Waardoor we nog maar eens verder verwijderd raken van het evenwicht. Terwijl Europa in april nog beloofd was om tegen volgend jaar aan 0,7 procent te zitten, is dat nu alweer 1 procent geworden, een verschil van 1,2 miljard euro.

Binnen de meerderheid valt te horen dat Europa wel een oogje zal dichtknijpen. De Commissie heeft het nu zo druk met de balorige Italiaanse regering die haar financiën zo laat ontsporen, dat ze het teleurstellende begrotingswerk van België en Frankrijk wellicht wel door de vingers zal zien. Maar economen en begrotingsexperts zijn niet te spreken over de gang van zaken. Volgens Geert Noels is het nu het moment om ons tekort terug te dringen. “De rente staat laag en de economie draait goed. Als je nu bespaart, heeft dat nauwelijks impact. Als het slecht gaat, is het vernietigend voor de koopkracht.” Noels benadrukt ook dat de hervormingen zeker zullen helpen, maar dat er veel meer nodig is.

Beschamend

Aangezien iedereen nog volop bezig is met de lokale verkiezingen, leken gisteren weinig partijen – ook de oppositie niet – wakker te liggen van het nieuws. Bij meerderheidspartij CD&V is wel kritiek te horen. Volgens de Kamerleden Hendrik Bogaert en Eric Van Rompuy is er niemand die gelooft dat ook die 1 procent zal worden gehaald. Alle (internationale) instellingen voorspellen immers een tekort tot 8 miljard euro.

“Nu de verkiezingen voorbij zijn en de Kamer aan de regering het vertrouwen heeft geschonken, komen de echte cijfers stap voor stap naar boven. De regering is altijd blijven zeggen dat het goed was, maar dat is niet zo. Mocht het niet zo ernstig zijn, je zou het komisch kunnen noemen,” aldus Bogaert.

Noels noemt het beschamend dat België zich in economische hoogdagen bij landen zoals Italië schaart. “Het nieuwste rapport van het World Economic Forum geeft ook aan dat we qua concurrentiekracht enorm slecht scoren (ons land zakt van plaats 19 naar 21, red). De malaise zit diep.”