Studenten bezetten Amerikaanse universiteiten en eisen dat er een einde gemaakt wordt aan “het zwijgen over Palestina en de genocide”

Het is al dagen onrustig aan enkele Amerikaanse universiteiten.© American-Statesman, REUTERS

Op verschillende universiteiten in de Verenigde Staten wordt al dagenlang geprotesteerd om aandacht te vragen voor de 34.000 gedode Palestijnen door het conflict met Israël. De oproerpolitie werd al ingezet, maar de studenten blijven de campussen bezetten.

Laurence Torck
Bron: CNN, BBC

Aan Columbia University, het epicentrum van de demonstraties die de afgelopen weken begonnen, zeggen de studenten niet te zullen stoppen totdat de school akkoord gaat met het verbreken van de banden met Israëlische academische instellingen en met een “volledige desinvestering” van fondsen verbonden met Israël.

LEES OOK. Pro-Palestijnse betogingen in Londen gaan van kwaad naar erger: agent dreigt “openlijk joodse man” te arresteren

Vorige week al betraden politieagenten – op bevel van Nemat Shafik, president van de Columbia-universiteit – de campus in oproeruitrusting. Toen werden 108 studenten gearresteerd die een ‘Gaza Solidariteitcampement’ hadden gebouwd op de campus. Studenten gaven aan dat de schooladministratie hen in gevaar had gebracht door de politie toestemming te geven om de protesterende studenten met geweld te verwijderen. De chef van de New Yorkse politie zei achteraf dat de gearresteerde studenten “vreedzaam” waren.

(Lees verder onder de foto’s)

Dagenlang wordt er al gekampeerd aan de universiteit van Columbia.© REUTERS

Opstappen

Ondanks de arrestaties blijven de studenten protesteren op de campus. En ze vragen Shafik nu om af te treden vanwege het politieoptreden. Ook de Republikeinse voorzitter van het Huis, Mike Johnson, die woensdagmiddag een conferentie hield op Colombia, heeft Shafik intussen gevraagd om op te stappen.

Volgens Johnson heeft “Columbia niet gehandeld om de orde te herstellen op de campus” en heeft het “nagelaten Joodse studenten te beschermen ondanks de zorgen over antisemitisme op en rond de campus”.

(Lees verder onder de foto)

Nemat (Minouche) Shafik, president van Columbia University© AP

“Gevaarlijk”

Johnson noemde de protesten woensdag ook “gevaarlijk”: “We respecteren de vrijheid van meningsuiting, we respecteren de diversiteit van ideeën, maar er is een manier om dat op een legale manier te doen en dat is dit niet. Mijn boodschap aan de studenten in het kamp is: ga terug naar de klas en stop met die onzin”.

“Mijn boodschap aan de studenten in het kamp is: ga terug naar de klas en stop met die onzin”

Mike Johnson

Voorzitter Huis

Hoewel de meeste protesten geweldloos verlopen, zouden sommige Joodse studenten zich wel zorgen maken over hun veiligheid. “De antisemitische opmerkingen en activiteiten tieren welig”, zei Jessica Schwalb, een Joodse studente aan Columbia, aan CNN. De universiteit is onlangs overgestapt op hybride lessen vanwege de veiligheid, waardoor studenten lessen en eindexamens online kunnen volgen.

(Lees verder onder de foto)

Mike Johnson hield woensdag een toespraak op Columbia University.© Getty Images via AFP

Over heel het land

Columbia is niet de enige universiteit waar geprotesteerd wordt. Op de University of Southern California werden woensdag bijna 100 demonstranten gearresteerd. De demonstranten hebben er eisen die vergelijkbaar zijn als die op Columbia University, namelijk een academische boycot van Israël, bescherming van de vrijheid van meningsuiting op de campus en het stoppen van ontheemding in Gaza en Palestijnse gebieden.

LEES OOK. Federale regering raakt het niet eens over erkenning Palestijnse staat: MR als enige niet overtuigd

Daarnaast eisen ze dat er geen politie meer is op de campus en dat er een einde wordt gemaakt “aan het zwijgen over de genocide en Palestina”.

De studenten eisen dat er geen politie meer is op de campus en dat er een einde wordt gemaakt “aan het zwijgen over de genocide en Palestina”

Na gespannen weerstand zei het Texaanse ministerie van Openbare Veiligheid dat er woensdag vanaf 21.00 uur 34 arrestaties waren verricht door de politie op de campus van de University of Texas. Ook een fotograaf van Fox 7 was een van de gearresteerden, aldus het nieuwsagentschap.

De campus van de California State Polytechnic University, Humboldt blijft het hele weekend gesloten omdat demonstranten, waaronder “niet-geïdentificeerde niet-studenten”, twee gebouwen blijven bezetten.

© AP

© AP

© AP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen