Elke dag gooien we in Nederland negentien miljoen wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten weg. Dat is zonde, en dus wil de overheid het gebruik ervan met 40 procent verminderen in 2026.
Ondernemers mogen zelf weten hoeveel ze jou vragen voor een wegwerpbekertje en het bedrag ligt rond de 25 cent. Tel daar de Randstedelijke prijs van 4,50 euro voor een flat white bij op, en je dagelijkse traktatie wordt wel erg duur.
Wie nog geen koffiemeeneembeker had, heeft inmiddels een hoop te kiezen. Voordat je er eentje aanschaft, is het handig om te bedenken wat je ermee wil, zegt barista Peter Braakman van de Utrechtse koffiebar Cupp. "Wil je er thuis koffie in doen, de beker in je tas gooien en pas gaan drinken als je in de trein zit? Of wil je ermee naar je favoriete koffiezaakje, bestellen en er een wandelingetje mee maken?"
1. Dit materiaal houdt je koffie goed warm
In een papieren beker wordt warmte helemaal niet goed vastgehouden. Je wil koffie heet of drinkbaar (zo'n 65 graden) in je beker hebben, zegt Braakman.
Materialen als glas, keramiek, rvs, porselein en ook het recyclebare plastic polypropyleen houden de warmte van koffie goed vast. Koffie met melk - cappuccino's, macchiato's, flat whites - moet je niet te heet drinken, want dan gaat de zoetheid van de melk verloren.
Als je je to-gobeker aan een barista geeft, vraag dan of ze 'm eerst even voorverwarmen door de beker met heet water om te spoelen. "Een goede koffiebar doet dat al." Een thermosbeker van rvs kan je drankje zo'n vier uur goed warm houden.
2. Kies voor materiaal dat de smaak niet beïnvloedt
Die roestvrijstalen thermosbekers kunnen een metalig smaakje geven aan je koffie. Er zijn ook bekers gemaakt van koffiedrab, weet Braakman, en die geven een smaak af van oude koffie. Als je je beker gebruikt om koffie af te halen en meteen op te drinken, dan zul je dat niet merken.
Ook siliconen en rubber kunnen de smaak van je koffie beïnvloeden, zegt Jojanneke Goedhart van De Koffiejongens. In plantaardige materialen blijft je koffiesmaak optimaal, zegt zij. "Er zijn cafea based mokken die gemaakt zijn van het restmateriaal van koffieboonzilvervlies of koffiebekers die gemaakt zijn van oude koffiebekers van Circular & Co."
Glazen, porseleinen en keramieken meeneembekers zijn wat minder reisbestendig, maar bewaren de smaak van je koffie goed.
3. Koffiebekers waarbij je neus ook kan meedoen
Je mond om een roestvrijstalen of om een heel smalle beker zetten geeft echt een andere beleving aan je koffiemoment dan een wijde, keramieken of porseleinen kopje. Je ruikt de koffie minder, het tikt tegen je tanden en je mist de koffiebeleving, zegt barista Braakman.
"Sommige bekers hebben daarom een drukknop zodat de geur van koffie kan ontsnappen." Kies een wijder model zodat de koffiearoma's je neus goed kunnen bereiken.
Braakman loopt het liefst met een stalen beker die een binnenkant van keramiek heeft. Daar moet je voor in de buidel tasten, maar een fijn product waar je elke dag mee rondloopt is het waard, zegt hij.
4. Reizen met een meeneembeker doe je zo
Ga ervan uit dat geen enkele beker zo lekproof is dat je 'm blind in je rugzak naast je laptop kan gooien, zegt Braakman. "Gebruik het zijvak van je rugzak, net zoals je vroeger je appelsap meenam." Melkschuim overleeft een reis in een meeneembeker niet. Als je je eigen koffie van thuis mee wil nemen, kies dan americano of filterkoffie.
5. Zo maak je je beker schoon
Spoel je beker na gebruik om; ingewikkelder is het niet, zegt de barista. Een thermosbeker kun je beter niet te vaak in de afwasmachine afwassen, want dat kan schade veroorzaken aan de isolerende laag. Als er veel koffieaanslag in je beker zit, kun je even goed schrobben met bakingsoda.
NUjij: Uitgelichte reacties