Een lid van Hashed al-Shaabi, een pro-Iraanse militie.
Foto: AP

Dode en meerdere gewonden bij aanval op basis van Iraakse leger, te midden van spanningen tussen Iran en Israël

In Irak is een militaire basis van de pro-Iraanse militie Hashed al-Shaabi aangevallen. De aanval is nog niet opgeëist, maar er zouden wel 1 dode en 8 gewonden zijn. Het incident vindt plaats terwijl de relatie tussen Israël en Iran onder hoogspanning staat, na een vermeende Israëlische aanval op de Iraanse stad Isfahan.

Afgelopen nacht is een explosie gemeld in de militaire basis Calso van de pro-Iraanse groep Hashed al-Shaabi. Het zou gaan om een luchtbombardement, waarbij materiaal, wapens en voertuigen zijn geraakt en enkele slachtoffers vielen. De basis bevindt zich ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Er vielen meerdere slachtoffers. Volgens de laatste berichten is er sprake van 1 dode en 8 gewonden. Wie de aanval uitvoerde, is nog niet bekend. Het bombardement op de militaire basis is nog niet opgeëist. De Verenigde Staten lieten via sociale media wel al weten dat zij geen aanval in Irak hebben uitgevoerd.

Hashed al-Shaabi

Hashed al-Shaabi, ook wel Popular Mobilization Forces genoemd, is een pro-Iraanse gewapende groep die in 2014 door de Iraakse overheid werd opgericht. Als paramilitaire organisatie hielp de groep in de strijd tegen de opmars van Islamitische Staat en verdedigden de leden ook Iraakse steden. Later is de groep opgenomen in het reguliere Iraakse leger.

Al-Shaabi maakt ook deel uit van de beruchte As van Verzet, een coalitie van militaire groepen die op aansturen van Iran tegenwicht willen bieden aan de macht van het Westen en Israël in het Midden-Oosten. Ook het Libanese Hezbollah, de Jemenitische Houthi's en het Palestijnse Hamas maken deel uit van die As.

Groen licht voor offensief in Rafah?

De aanval vindt plaats in een periode van opgelopen spanningen tussen Israël en Iran. Donderdagnacht zijn enkele explosies gemeld bij een militaire luchtmachtbasis in de Iraanse stad Isfahan. Dat is de tweede grootste stad van het land en een strategisch belangrijk doelwit. De luchtafweer zou enkele drones uit de lucht hebben geschoten. Vermoedelijk heeft Israël die aanval uitgevoerd, al is dat niet bevestigd.

De reactie van Iran was opvallend rustig. De Iraanse regering wilde de aanval ook lange tijd niet expliciet aan Israël toeschrijven. Midden-Oosten-experte Inge Vrancken gelooft dat nu de de-escalatie kan worden ingezet. "Je kan het een kleine afgemeten reactie noemen (op de grootschalige aanval van Iran op Israël vorig weekend, nvdr.) en daar is het voorlopig bij gebleven", legt Vrancken uit. "Je kan zeggen dat de de-escalatie tussen Iran en Israël op dit moment is ingezet."

"Maar ik zeg wel op dit moment, dus op korte termijn", voegt Vrancken eraan toe. "De voorbije twee weken zijn er grenzen overschreden door elkaar rechtstreeks aan te vallen. Dat hebben we eigenlijk nog nooit voorheen gezien." De situatie blijft dus delicaat, luidt het besluit.

Bekijk: Journaliste Inge Vrancken analyseert de spanningen tussen Israël en Iran: "Een rechtstreekse aanval op elkaars grondgebied, dat is nooit eerder gezien"

Videospeler inladen...

Israël weigerde commentaar te geven bij de gebeurtenissen. Alleen de Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir alludeerde met een kort bericht op socialemediaplatform X naar de Israëlische betrokkenheid bij de aanval. "Slap", schreef Ben-Gvir, vermoedelijk om zijn ongenoegen te uiten. Als Israël achter de aanval zit, kan het inderdaad een beperkte reactie worden genoemd. Iran vuurde namelijk zo'n 300 raketten en drones af richting Israël.

Het Qatarese medium al Araby al Jadeed beweert dat die beperkte reactie het gevolg is van een deal met de Amerikaanse regering. Als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het conflict met Iran niet laat escaleren, zou hij van de regering-Biden groen licht krijgen om een offensief in de stad Rafah - in het zuiden van de Gazastrook - uit te voeren. De Amerikanen hebben zich altijd openlijk uitgesproken tegen zo'n offensief.

Al Araby al Jadeed baseert zich op getuigenissen van Egyptische functionarissen, maar de Verenigde Staten ontkennen die beweringen met klem.

9 doden bij aanval op Rafah

Wanneer het grondoffensief in Rafah van start gaat, is nog niet duidelijk. Ondertussen blijft het Israëlische leger wel aanvallen uitvoeren op de stad. Bij een bombardement op een huis zouden 9 mensen gedood zijn. 6 van die slachtoffers zouden kinderen zijn.

Sinds het begin van de oorlog zouden in de Gazastrook ondertussen al meer dan 34.000 Palestijnen gedood zijn. Een groot deel van dat cijfer bestaat uit vrouwen en kinderen. Daarnaast zouden nog eens 76.900 mensen gewond zijn geraakt.

De internationale gemeenschap vreest dat een grondoffensief in Rafah - waar meer dan 1,5 miljoen mensen schuilen voor de oorlog - heel wat burgerslachtoffers zou veroorzaken.
Foto: AP

Meest gelezen