© Karel Hemerijckx

Alleen in Limburg kan schade zonnepanelenfraude oplopen tot bijna 43 miljoen euro

Op 30 maart komen de eerste drie van zeven gerechtelijke strafklachten van Infrax het dossier-Sunny voor de raadkamer in Hasselt. In een nooit gezien onderzoek naar zonnepanelenfraude heeft netbeheerder Infrax een klachtendossier opgemaakt tegen ruim 350 kleine en 32 grote verdachte zonnefraudeurs in Limburg. Er is een maximale potentiële fraude mee gemoeid van ruim 42,9 miljoen euro over 20 jaar. Daarvan is 18 miljoen toe te schrijven aan grote zonne-installaties. De raadkamer beslist vrijdag welke dossiers naar de rechtbank worden verwezen.

De gerechtelijke dossiers bevatten verschillende soorten fraudes die vooral opdoken in de jaren 2010-2012 toen de regering werk maakte van een versnelde afbouw van de subsidies voor zonnepanelen. De meeste zaken gaan over gesjoemel met geantidateerde keuringsverslagen van de installaties. Zo kon een particuliere installatie makkelijk duizenden euro’s meer opbrengen door de hogere subsidie. In het geval van industriële installaties loopt dat verschil tot in de honderdduizenden euro’s.

Maar de inventiviteit van de fraudeurs ging nog verder. Zo is er sprake van installaties op adressen waar op dat ogenblik nog geen stroomaansluiting was, of waar zelfs nog geen gebouw stond. Er zijn dossiers van keuringsverslagen van zonnepanelen die nog ingepakt in magazijnen stonden en later als tweedehandsinstallaties te koop werden aangeboden met behoud van de hogere subsidies uit het verleden. Er werden ook installaties aangemeld met merken en types van omvormers en zonnepanelen die op dat moment nog niet bestonden. Ook zijn er keuringsverslagen teruggevonden die plompweg op meerdere adressen werden gebruikt. Sommige keurders verkochten boeken met blanco of vooraf ingevulde verslagen zonder dat ze ter plekke waren geweest. En er was minstens één industriële installatie waarbij de spoelen vervangen werden om de niet-verzegelde groenestroommeter dubbel zo snel te laten draaien. In 2015 werden maar liefst zes mensen opgepakt, waarvan vijf in voorarrest zaten.

Doorrekenen

“Het nieuwe decreet tegen energiefraude geeft ons veel meer mogelijkheden om dit probleem aan te pakken. We weten dat we op dit moment niet alle gevallen van energiefraude kennen en actie kunnen ondernemen”, zegt Infrax-woordvoerder Björn Verdoodt.

In de jaren van de stormloop op zonnepanelen in 2010 en 2011 was het dweilen met de kraan open bij de netbeheerders en de VREG die zelfs de administratieve toevloed van de dossiers niet aan konden. De onduidelijke reglementering, het totale gebrek aan controle op installaties en de weigering van de regering om in te gaan op de roep om meer volk, zorgden er bijvoorbeeld voor dat er telkens nog honderden installaties ‘gekeurd’ werden de dag voor er weer een nieuwe verlaging van de subsidie inging. Het ziet ernaar uit dat de consument daar nu voor moet opdraaien want ook de groenestroomcertificaten van frauduleus aangemelde en nog niet ontdekte installaties moet nog 20 jaar na de opstart worden doorbetaald.

“Verloren inkomsten door fraude zullen helaas verrekend moeten worden in de distributietarieven. Daarom is het nieuwe fraudedecreet ook belangrijk. Hoe minder inkomstenverlies er geleden wordt, hoe groter de positieve impact hiervan op de nettarieven”, besluit Verdoodt.