© GOYVAERTS/GMAX Agency

Het tussentijdse rapport van Beerschot Wilrijk: voldoende, maar zeker geen cum laude

Beerschot Wilrijk beëindigde de eerste periode in 1B met 24 op 42. Een ‘voldoende’, maar zeker geen cum laude. Vorig seizoen pakte Beerschot Wilrijk in de (gewonnen) eerste periode 29 op 42, in de tegenvallende tweede periode bleven de spelers van Marc Brys steken op een magere 17 op 42. Stijn Vreven scoort in zijn eerste periode als coach op ’t Kiel dus lang niet slecht, maar straks moet het dus wel beter als Beerschot Wilrijk de ambitie heeft om dit seizoen te promoveren. Uw krant maakte een SWOT-analyse van de eerste periode van de Kielse Ratten.

KOEN FRANS

STERKTES: het collectief en de mentale weerbaarheid

De sterkte van Beerschot Wilrijk is het collectief. Stijn Vreven ­verkondigde het al tegen de zin van het bestuur in eerdere interviews en het lijkt gewoon een ­onomkeerbaar feit: KV Mechelen heeft op basis van de individuele klasse een sterkere kern. ­Beerschot Wilrijk heeft een ­nieuwe, onervaren ploeg en zit in een proces.

Puur op individueel talent moeten de spelers van ­Vreven de duimen leggen voor de talentvolle kern die Wouter Vrancken ter beschikking heeft. Ook verdediger Jan Van den Bergh lijkt dat te beseffen. “Wij bouwen inderdaad aan een sterk collectief. Dat was vorig jaar ook onze sterkte. Onze nieuwe spelersgroep gaat door een moeizaam proces. We missen enkele sterke persoonlijkheden van vorig seizoen, zoals Losada, Swinkels en Romo. En bovendien hebben we ook maar weinig spelers die op pure klasse het verschil kunnen maken.

© GMAX AGENCY

Noubissi heeft dat de voorbije maanden enkele keren gedaan, maar het is vooral ook uitkijken naar de terugkeer van bijvoorbeeld Fessou Placca. Onze kracht is ons collectief en onze mentale weerbaarheid. We ­kenden veel tegenslagen, maar krabbelden elke keer terug recht. Sinds de pijnlijke thuisnederlaag tegen Lommel hebben we zes van de acht competitiewedstrijden ­gewonnen. Daar kunnen we op verder bouwen.”

ZWAKTES: gebrek aan ervaring en zwakke uitreputatie

Kapitein Tom Van Hyfte was in de slotpartij van de eerste periode in Lommel de enige speler in de basis bij Beerschot Wilrijk die ouder is dan 30. De vier meest aanvallende spelers - Noubissi, Vanzeir, Vancamp en Tissoudali - hebben een gemiddelde leeftijd van 21,5. “We missen inderdaad wat ervaring”, beaamt Van den Bergh. “Naast Van Hyfte en Vanhamel hebben we ook nog Messoudi en De Mets, maar dat is het zowat qua ervaren spelers. We merken in lastige matchen dat we misschien niet genoeg rotzakskes in de ploeg hebben. We moeten sluwer durven zijn en mogen ook iets arroganter en zelfverzekerder op het veld staan. Ik heb wel het gevoel dat onze attitude in positieve zin aan het evolueren is. Die jonge gasten hadden wat tijd nodig, maar intussen is iedereen aan het groeien is zijn specifieke rol in de groep. En dat stemt ons hoopvol.”

© BELGA

Naast het gebrek aan ervaring heeft Beerschot Wilrijk ook een zwakke uitreputatie. Thuis of uit, dat is dag en nacht verschil bij de Mannekes. In het eigen ­Olympisch Stadion werden vijf van de zeven tegenstanders in 1B over de knie gelegd. Op verplaatsingen konden de Mannekes ­amper twee keer winnen. “Dat verschil is wellicht te verklaren door de geweldige steun van ons thuispubliek. Op verplaatsing hebben we het lastiger om stugge tegenstanders te ontmantelen”, vindt Van den Bergh.

KANSEN: rechtstreekse duels en geen steken laten vallen

In de thuiswedstrijden tegen Union en KV Mechelen speelde Beerschot Wilrijk geen ­academisch maar wel realistisch voetbal. Het leverde twee zuinige 1-0-zeges op. Die overwinningen moeten de Beerschot-fans moed geven. Beerschot Wilrijk kan de periodekampioen en die andere ploeg uit de top drie dus wel ­degelijk kloppen als het de ­perfecte wedstrijd speelt. “De rechtstreekse duels tegen Union en KV Mechelen zijn inderdaad cruciaal in dit competitiesysteem. We pakten tegen beide concurrenten 3 op 6. Het geeft ons veel vertrouwen dat we tegen beide ploegen de nul hebben kunnen houden en thuis hebben kunnen winnen”, aldus Van den Bergh.

© Photo News

Het geloof in een periodetitel is dus zeker nog aanwezig op het Kiel. “Uiteraard gaan we vol voor die tweede periodetitel. We zijn misschien een beetje de ­underdog, maar dat ligt ons wel. Onze groep is aan het groeien, enkele spelers kenden een ­moeilijke start, maar we worden sterker en sterker. Als we de ­goede flow van de voorbije anderhalve maand kunnen doortrekken, gaan we zeker nog een rol van betekenis spelen.”

GEVAAR: slechte start en blessures

In de eerste periode begon ­Beerschot Wilrijk met drie gelijke spelen op een rij. Een slechte start kan de kansen op een periodetitel meteen hypothekeren. “Vorig jaar begonnen wij in de eerste ­periode met een 4 op 6 en startte OH Leuven met 1 op 6. Ze hebben die achterstand van drie punten nooit meer kunnen overbruggen. Een goede start is dus essentieel”, weet Van den Bergh.

© BELGA

Beerschot Wilrijk begint de tweede periode tegen Westerlo (uit), OH Leuven (thuis) en KV Mechelen (uit). Pittig, maar met wat geluk kunnen Stijn Vreven en co met een 6 op 6 naar Mechelen trekken. “We zullen meteen ­weten waar we staan”, aldus Van den Bergh. De verdediger hoopt ook dat de spelersgroep gespaard blijft van langdurige geblesseerden. Fessou Placca, Tom Pietermaat en Emeric Dudouit zijn al een heel seizoen out, maar ­worden binnenkort terug ­verwacht. Loris Brogno mag wellicht een kruis maken over de rest van het seizoen en ook Joren Dom en Mo Messoudi sukkelden de voorbije weken met kleinere letsels. “We zullen iedereen nodig hebben en we kunnen alleen maar hopen dat onze belangrijkste spelers van zware blessures gespaard blijven”, besluit Van den Bergh.