Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

‘We hebben de minister meermaals gewaarschuwd’: budget voor premie elektrische wagens is al op

Archiefbeeld van laadpaal in Mechelen.Beeld Wouter Van Vooren

Het budget voor de premie voor een elektrische wagen zal niet volstaan. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Sofie Mertens (cd&v) opvroeg.

Bij de laatste begrotingsopmaak introduceerde minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) een premie voor wie een elektrische wagen koopt. Het gaat om 5.000 euro voor een nieuwe wagen en 3.000 euro voor een tweedehandswagen. De Vlaamse regering had aanvankelijk 20 miljoen euro voorzien voor dit jaar. Als dat bedrag niet volstaat, zal er nog 6 miljoen euro uit de klimaatmiddelen worden aangewend. Aanvragen kan nog tot eind dit jaar.

Uit de jongste info blijkt echter dat het bedrag van 26 miljoen euro al overschreden is. Op 18 april waren er al 4.980 aanmeldingen van nieuwe elektrische wagens en 932 van tweedehandswagens. Als alle aanvragen ontvankelijk verklaard worden, zal er een bedrag van 27.696.000 euro moeten worden voorzien om alle premies te kunnen uitbetalen.

Als de aanvragen aan hetzelfde tempo blijven doorgaan, dan komen er elke dag nog eens 28 aanvragen bij. “Rekening houdend met het kleine aantal onontvankelijke dossiers, zullen de meeste aanvragen goedgekeurd en dus ook uitbetaald moeten worden”, stelt Parlementslid Sofie Mertens.

“De voorziene budgetten zullen dus simpelweg niet volstaan. Waar zal de minister die bijkomende budgetten halen? Zal er verder bespaard worden op De Lijn, op het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs of op verkeersveiligheid? Belofte maakt schuld, een betrouwbare overheid moet gemaakte beloftes nakomen. We hebben de minister hier meermaals voor gewaarschuwd.”

Collectieve regeringsbeslissing

In een reactie stelt minister Peeters dat het een collectieve regeringsbeslissing is om elke aangevraagde premie die volledig en ontvankelijk is, te honoreren in 2024. "Dit wil zeggen dat de Vlaamse regering extra middelen zal voorzien, naast de eerdere 20 miljoen euro die werd uitgetrokken." De minister zegt tevreden te zijn dat de boost van het aantal ingeschreven elektrische wagens duidelijk merkbaar is.

“Want naast inzetten op fietsinfrastructuur en openbaar vervoer, is de omslag naar zero-emissie in personenwagens belangrijk om onze doelstellingen inzake CO2-reductie te halen en verbeteren we ook de luchtkwaliteit.”

De minister ontkent dat er bespaard werd op De Lijn. “De werkingsmiddelen werden opgetrokken tot 1,2 miljard euro per jaar, de investeringsmiddelen tot 300 miljoen euro per jaar. Daarnaast gaat er meer dan 137 miljoen euro naar het leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs, ook hier heeft minister Peeters deze legislatuur de middelen steeds verhoogd om te zorgen voor minder lange ritten”, klinkt het. De minister stelt duidelijk dat ze “geen euro” zal besparen op verkeersveiligheid.