© Reuters

Oekraïense veiligheidsdienst verijdelt moordpoging op Zelenski, twee kolonels opgepakt

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft maandag twee veiligheidsagenten opgepakt die ervan verdacht worden een aanslag voor te bereiden op president Volodimir Zelenski en andere hooggeplaatste functionarissen in opdracht van Moskou. Dat meldt Kiev dinsdag.

De SBU heeft “een netwerk van agenten ontmanteld” van de Russische veiligheidsdienst FSB dat “een aanslag voorbereidde op de Oekraïense president”, klinkt het in een verklaring. Een van de doelen was om militairen dicht bij de veiligheidsdienst van Zelenski te rekruteren om hem “te gijzelen en te vermoorden”.

Andere “hooggeplaatste functionarissen” uit militaire en politieke kringen waren ook het doelwit, zoals Kyrylo Boedanov, de chef van de militaire inlichtingendienst, aldus de Oekraïense diensten.

“Twee kolonels” die werkten voor de Oekraïense staatsdienst die verantwoordelijk is voor de beveiliging van hooggeplaatste functionarissen zijn opgepakt. Een van de leden van het vermeende netwerk had volgens de SBU toegang tot drones en explosieven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer