Amerikaanse delegatie bezoekt Hook-orgel

Zo’n 36 Amerikanen, van wie de helft organisten, deden zondag Boom aan om er het unieke Hookorgel te zien in de O.L.V.-kerk op de Markt. In Europa staan er slechts twee dergelijke orgels. Het andere staat in Berlijn.

jb

Het radioprogramma Pipe Dreams wordt gevolgd door organisten van over heel het Amerikaanse continent. “De Amerikaanse orgelcultuur is bijzonder bloeiend. Elk jaar wordt via datzelfde radioprogramma een reis naar Europa georganiseerd. Dit jaar strijkt het gezelschap 12 dagen in België neer. Zowat alle ‘belangrijke orgels’ worden met een bezoek bedacht. Daaronder dus ook het Hook-orgel in Boom”, legt organist Roger Leens uit, die het gezelschap zondag op een miniconcert trakteerde.

Romantische klank

Roger was destijds de stuwende kracht achter de aankoop van het majestueuze orgel. Het werd gebouwd in 1854 door de gebroeders Hook uit Boston (Massachusetts) en stond lange tijd in een kerk in Portland (Maine). Het grote drieklaviersorgel heeft een heel eigen romantische klank. Het arriveerde eind 2009 in de Onze-Lieve-Vrouw & Sint- Rochuskerk op de Grote Markt en is het oudste Amerikaanse orgel in Europa. De delegatie bracht zondag ook een bezoek aan de Sint-Rombouts-kathedraal van Mechelen. Op het programma staan verder nog onder meer Luik, Brussel, Leuven, Gent, Tongeren en Heverlee.