LIVE. Miljoen mensen vluchtten al uit Rafah - Traag rijdend voertuigkonvooi protesteert tegen regering in Israël

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live!

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Michiel Thijs

Politie drijft manifestatie aan Israëlische ambassade uiteen

Honderden mensen zijn dinsdagnamiddag samengekomen voor de Israëlische ambassade in Ukkel om een staakt-het-vuren in de Gazastrook te eisen. De manifestatie werd uiteengedreven door de politie, die het waterkanon en traangas inzette. Een agent sloeg een betoger in het gezicht met zijn wapenstok.

De manifestanten eisten het "einde van de holocaust in Gaza" en vroegen Belgische en Europese sancties tegen Israël. De betoging werd dinsdag massaal aangekondigd op sociale media.

De politie zette eerst het waterkanon in en vervolgens ook traangas om de manifestanten uiteen te drijven. Een MUG-voertuig moest langskomen voor een betoger die onwel was geworden.
Michiel Thijs

Israël ontkent "humanitaire zone" ten westen van Rafah te hebben getroffen

Het Israëlische leger heeft dinsdag ontkend dat het een humanitaire zone ten westen van Rafah had getroffen. Eerder op de dag kondigde Hamas aan dat minstens 21 mensen waren omgekomen bij een Israëlische aanval op een tentenkamp.

Het Israëlische leger "heeft de humanitaire zone in Al-Mawasi niet getroffen", zei het leger in een verklaring. In het opvanggebied aan de kust verblijven de meeste vluchtelingen nadat ze uit Rafah waren verdreven tijdens de wekenlange Israëlische operatie in de stad. 

De Palestijnse gezondheidsautoriteiten maakten eerder op de dag gewag van nieuwe Israëlische aanvallen op een kamp voor ontheemden ten westen van Rafah. Daarbij zouden volgens hen zeker 21 doden zijn gevallen en tientallen gewonden. De Israëliërs bestookten tenten van ontheemde families in een door Israël als vluchtelingenkamp aangewezen gebied, aldus medici en bewoners.
Michiel Thijs

Islamitische Jihad verspreidt video van levende Israëlische gijzelaar

De Palestijnse tak van Islamitische Jihad heeft dinsdag een video verspreid van een levende Israëlische gijzelaar. De man, door de Israëlische media geïdentificeerd als de 28-jarige Sacha Trupanov, is een Israëlisch-Russische staatsburger. Hij werd op 7 oktober ontvoerd uit kibboets Nir Oz samen met zijn moeder, grootmoeder, en vriendin, maar die werden allemaal vrijgelaten in een gijzelingsdeal eind november. Zijn vader werd vermoord tijdens de aanval van Hamas.

De 30 seconden durende video is niet gedateerd en er is geen verdere informatie die aangeeft wanneer het gefilmd zou kunnen zijn. In de clip identificeert Trupanov zichzelf en zegt dat hij in de komende dagen zal spreken over wat er met hem en andere gijzelaars in Gaza is gebeurd.

Islamitische Jihad en Hamas hebben beide eerder soortgelijke video's verspreid van gijzelaars die worden vastgehouden. Israël spreekt van "betreurenswaardige psychologische oorlogsvoering".
Michiel Thijs

UAntwerpen zet algemene samenwerkingsakkoorden met Israël on hold

De Universiteit Antwerpen heeft besloten een moratorium in te voeren op de samenwerkingen met Israëlische partners. Dat meldt de universiteit dinsdagnamiddag.

Rond 17 uur ging rector Herman Van Goethem in dialoog met de studenten die een deel van de stadscampus bezetten. "Israëlische partnerinstellingen hebben vaak institutionele samenwerkingen met de militaire overheden", aldus Van Goethem. "Daarom worden de algemene samenwerkingsakkoorden on hold gezet."

Alle lopende onderzoeksprojecten zullen wel worden afgewerkt, maar kunnen worden onderworpen aan een bijkomende toets door de bevoegde ethische commissie. Deelname aan nieuwe projecten is slechts mogelijk na een evaluatie door die commissie.
Michiel Thijs

Dodelijke brand in vluchtelingenkamp in Rafah kan niet enkel zijn veroorzaakt door Israëlische munitie, beweert leger 

Het Israëlische leger heeft dinsdag gezegd dat de munitie die het zondag heeft gebruikt bij aanvallen op de Gazaanse stad Rafah, niet "de enige" oorzaak kan zijn van de brand in het vluchtelingenkamp. Volgens lokale autoriteiten kwamen zondag 45 mensen om in een tentenkamp in Rafah.

"Onze munitie alleen kan geen brand van die omvang hebben veroorzaakt", zei Daniel Hagari, woordvoerder van het Israëlisch leger. Hij verwees naar de eerste bevindingen van het onderzoek dat het leger zelf zegt uit te voeren naar de eigen bomaanval. De internationale gemeenschap reageerde geschokt op de aanval.
Michiel Thijs

Israëlische grondtroepen dringen dieper Rafah binnen

Israëlische grondtroepen zijn dinsdag dieper Rafah binnengedrongen, de stad in het zuiden van de Gazastrook. Dat melden ooggetuigenverslagen.

Er zijn dinsdag ook troepen gezien in het centrum van de stad. De Israëlische nieuwswebsite ynet meldde op basis van bronnen in Rafah dat Israëlische tanks waren opgesteld in de wijk Tal al-Sultan. Grondtroepen waren daar nog niet geweest. Het Israëlische leger heeft deze berichten aanvankelijk niet bevestigd. 

Palestijnse gezinnen ontvluchtten dinsdag de wijk Tal Al-Sultan, nadat zondagavond bij een bombardement 45 mensen omkwamen en 249 gewond raakten, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza.

Volgens de door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteit werden zondagavond minstens 45 mensen gedood en tientallen gewond, waaronder vrouwen en minderjarigen, bij een Israëlische luchtaanval in het tentenkamp Tal al-Sultan. Het dodelijke incident veroorzaakte internationale verontwaardiging. Artsen Zonder Grenzen liet weten dat het kamp in een gebied lag dat door het Israëlisch leger als veilig verklaard was.

Volgens het Israëlische leger was de aanval gericht op twee hooggeplaatste leden van Hamas en niet op een humanitaire zone. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak in het parlement dan weer van een "tragisch" incident waaruit lessen zouden worden getrokken.
Michiel Thijs

Hamas meldt nog eens 18 doden bij nieuwe aanvallen in Rafah

In Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, zijn in de nacht van maandag op dinsdag achttien doden gevallen bij nieuwe Israëlische aanvallen. Dat meldt de door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteit dinsdag.

Israëlische tanks zijn volgens persbureau Reuters verder doorgedrongen in westelijke wijken van Rafah. Bovendien was het volgens de lokale bewoners een van de zwaarste nachten van bombardementen sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook.

Het Israëlische leger kondigde dinsdag aan dat er nog steeds troepen in het gebied zijn ingezet en dat er de voorbije nacht "precisieoperaties" zijn uitgevoerd in het grensgebied met Egypte. De troepen proberen naar eigen zeggen wel te voorkomen dat onschuldige omstanders gewond raken. "De troepen vechten gevechten uit met terroristen en identificeren tunnelingangen, wapens en andere terroristische infrastructuur in het gebied", klinkt het. 

Hamas meldde eerder dat er zondagavond minstens 45 mensen om het leven kwamen bij een Israëlische luchtaanval in Rafah. Het dodelijke incident leidde tot internationale afschuw en verontwaardiging. Eind vorige week riep het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israël nog op om te stoppen met de militaire operatie in Rafah vanwege de humanitaire situatie.
AFP
Laurence Torck

Ook Ierland erkent officieel de staat Palestina

Ook Ierland heeft dinsdag de staat Palestina erkend, net als Spanje en Noorwegen. Premier Simon Harris zei dat het erom ging om "de hoop levend te houden".

In een persbericht dat gepubliceerd werd na een ministerraad waarop de beslissing geformaliseerd werd, richtte Harris zich ook tot zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu. "Luister naar de wereld en stop de humanitaire catastrofe in Gaza." 
Laurence Torck

Opnieuw schip beschadigd door raketvuur voor kust van Jemen

Voor de kust van Jemen is opnieuw een schip beschadigd door raketvuur, aldus het Britse maritieme veiligheidsbedrijf Ambrey. In de regio voeren Houthi-rebellen hun aanvallen op handelsschepen verder op.

Het schip werd "aangevallen door drie raketten op ongeveer 54 zeemijl te zuidwesten van Hodeida" en gaf een noodsignaal af "om aan te geven dat het ruim beschadigd was en dat het vol water liep", aldus Ambrey. 

De aanval is vooralsnog niet opgeëist, maar mogelijk zijn opnieuw de Houthi's verantwoordeljik. Sinds november voeren de door Iran gesteunde rebellen aanvallen uit op schepen in de Rode Zee die volgens hen banden hebben met Israël. Zo willen ze hun solidariteit betuigen aan de Palestijnen in de Gazastrook.

De Verenigde Staten, een nauwe bondgenoot van Israël, richtten in december een multinationale troepenmacht op om de scheepvaart in het strategische handelsgebied te beschermen. In januari lanceerden ze aanvallen tegen rebellen in Jemen, met hulp van het Verenigd Koninkrijk. Maar deze aanvallen hebben de Houthi's niet afgeschrikt. Ze controleren intussen grote delen van het grondgebied en zeggen nu ook Amerikaanse en Britse schepen aan te vallen.
 
Laurence Torck

Noorwegen spreekt van "mijlpaal" na erkenning Palestina en bekritiseert Israël

Noorwegen, een van de drie Europese landen die de staat Palestina sinds dinsdag formeel erkent, spreekt van "een belangrijke dag". Tegelijkertijd betreurt het land een gebrek aan "constructieve betrokkenheid" van Israël.

"Noorwegen is al meer dan 30 jaar een van de meest fervente voorstanders van een Palestijnse staat", zei de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide. "De dag dat Noorwegen Palestina officieel erkent als staat is een belangrijke dag in de relatie tussen Noorwegen en Palestina," voegde hij eraan toe in een verklaring. Als onderdeel van een initiatief dat werd gecoördineerd met Spanje en Ierland, kondigde het Scandinavische land afgelopen woensdag aan dat het vanaf dinsdag de staat Palestina zou erkennen.

Dit besluit zorgde voor woede in Israël, dat het zag als "een beloning" voor de Palestijnse islamistische beweging Hamas midden in de oorlog in de Gazastrook. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, kondigde onmiddellijk aan dat de Israëlische ambassadeurs in de drie landen voor overleg zouden worden teruggeroepen en hij ontbood hun ambassadeurs in Israël.

Ondanks deze kritiek overhandigde Barth Eide zondag in Brussel een verbale nota aan de nieuwe Palestijnse premier, Mohammed Mustafa, waarin de inwerkingtreding van het besluit werd geformaliseerd. "Het is betreurenswaardig dat de Israëlische regering geen teken van constructieve betrokkenheid toont", zei hij dinsdag. Hij riep de internationale gemeenschap op om haar inspanningen voor een tweestatenoplossing te verdubbelen. "Ik vertrouw erop dat de Palestijnse regering het moeilijke werk van hervormingen zal voortzetten en de basis zal leggen voor bestuur op zowel de Westelijke Jordaanoever als in Gaza na een staakt-het-vuren", zei hij.
 
Laurence Torck

Spanje heeft officieel Palestijnse staat erkend

De Spaanse regering heeft dinsdag, op een ministerraad, een besluit goedgekeurd dat officieel de staat Palestina erkent. Dat maakte de woordvoerder van de regering van premier Pedro Sánchez bekend.
In een korte officiële verklaring dinsdagvoormiddag had de Spaanse premier gezegd dat een erkenning, die gecoördineerd werd met Ierland en Noorwegen, "een noodzaak" was om "tot vrede te komen" tot Israëli's en Palestijnen. 
Laurence Torck

Israëlische tanks bereiken het stadscentrum van Rafah

Verschillende Israëlische tanks hebben het stadscentrum van Rafah bereikt. De tanks werden gezien in de buurt van de al Awda moskee, een centraal punt in Rafah, dat vertelden getuigen aan Reuters. Het Israëlische leger gaf niet direct commentaar en zei dat het later in een verklaring informatie zou geven over de operatie in Rafah.

Meer dan 36.000 Palestijnen zijn gedood tijdens het Israëlische offensief, zegt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza. Israël lanceerde de operatie nadat militanten onder leiding van Hamas op 7 oktober Zuid-Israëlische gemeenschappen aanvielen, waarbij volgens Israëlische berekeningen ongeveer 1.200 mensen omkwamen en meer dan 250 gijzelaars werden gevangen genomen. Israël zegt Hamas-strijders te willen uitroeien die zich in Rafah verschansen en gijzelaars te willen redden die volgens Israël in het gebied worden vastgehouden.
Laurence Torck

Traag rijdend voertuigkonvooi protesteert tegen regering in Israël

In Israël is het dinsdag tot nieuwe protesten gekomen tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu, een coalitie van (religieus) rechts en extreemrechts. De organisatoren zeggen dat er in de voormiddag verschillende voertuigkonvooien vertrokken. Uit protest reden ze op autosnelwegen aan de laagst toegelaten snelheid, 55 kilometer per uur.

Onder het motto 'De campagne voor de teruggave van het mandaat aan het volk' eisen de deelnemers nieuwe verkiezingen. Activiste Shikma Bressler zei bij het begin van de protestactie dat het publiek het vertrouwen in de politieke leiders is verloren, vooral sinds het bloedbad van de extremistische organisatie Hamas in Israël op 7 oktober. 

Bressler was een van de boegbeelden van het protest tegen de justitiehervormingen van vorig jaar. Ze is ook prominent betrokken bij de nieuwe demonstraties tegen de regering-Netanyahu. Bressler zei dat het vertrouwen in de politieke leiders zoek is, omdat ze weigeren om verantwoordelijkheid op te nemen. De regering mag niet de kans krijgen "om de burger in het verderf te storten". 

"Het in de steek laten van gijzelaars in Gaza, samen met de mislukte oorlogvoering en de diplomatieke neergang van Israël" zijn volgens de organisatie genoeg reden voor nieuwe verkiezingen. Burgers moeten nu opstaan om het land te redden, klinkt het. 

Aanhangers van de regering-Netanyahu zeggen dat die op democratische wijze tot stand kwam. Benny Gantz, minister in het Israëlische oorlogskabinet, dreigde ermee om uit de regering te stappen als die op 8 juni nog plan op tafel heeft liggen voor de Gazastrook na de oorlog. Na 7 oktober was zijn partij, de Partij van Nationale Eenheid, toegetreden tot de regering om het signaal van eenheid te geven.
 
Laurence Torck

Israël beschuldigt Spanje van oproepen tot genocide

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan het oproepen tot genocide op de Joden. De Spaanse regering maakt zich op om dinsdag formeel de staat Palestina te erkennen. "U bent medeplichtig aan oproepen tot genocide op het Joodse volk", schreef Katz op het sociale netwerk X.
Laurence Torck

Gevel van MR-hoofdzetel beklad door pro-Palestijnse activisten

De voorgevel van het MR-hoofdkwartier in Brussel is in de nacht van maandag op dinsdag met bloedrode verf beklad door pro-Palestijnse activisten. De activisten vinden dat de Franstalige liberalen te veel de kant van Israël kiezen.

Op de glazen gevel van het MR-gebouw in de Gulden Vlieslaan zijn niet alleen rode vlekken aangebracht, maar ook de woorden "votez pour le massacre à Gaza" ("stem voor het bloedbad in Gaza"). 

"De MR blokkeert elke mogelijkheid om Israël te sanctioneren voor de voortdurende genocide in Gaza. Meer in het algemeen werkt de MR samen met Israël, een land dat al sinds 1948 verantwoordelijk is voor etnische zuiveringen", zo stellen de activisten in een persbericht. 
Op sociale media veroordeelt partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez de actie. Hij vindt dat "links" het conflict in het Midden-Oosten "instrumentaliseert".

"Op een moment dat België wereldwijd geprezen wordt voor zijn standpunt in dit conflict dankzij de houding van Hadja Lahbib, manipuleert links de publieke opinie en wakkert het de haat aan. Die haat leidt tot deze weerzinwekkende en schandelijke daden", aldus Bouchez.
 
Laurence Torck

Miljoen mensen vluchtten al uit Rafah

Palestijnen ontvluchten Rafah met hun bezittingen na Israëlische aanvallen in de stad in het zuiden van de Gazastrook. De VN-Veiligheidsraad zou op 28 mei een spoedvergadering houden over de Israëlische aanval waarbij tientallen doden vielen in een vluchtelingenkamp in Rafah.  Volgens de UNWRA zouden de afgelopen drie weken al een miljoen mensen vertrokken zijn uit de Gazaanse stad door de Israëlische inval.

Frankrijk heeft Israël opgeroepen om de operatie onmiddellijk te staken, terwijl Egypte heeft gewaarschuwd dat de operatie een bedreiging kan vormen voor het decennia oude vredesverdrag tussen de twee landen.                  

Laurence Torck

Erkenning van Palestijnse staat is "noodzaak", zegt Spaanse premier

De erkenning van de staat Palestina is "een noodzaak" om "tot vrede te komen" tussen Israëli's en Palestijnen. Bovendien is het een kwestie van "historische rechtvaardigheid". Dat zegt de Spaanse premier Pedro Sánchez.

In een korte verklaring in het Spaans en Engels, een paar uur voor de linkse regering in Madrid de Palestijnse staat erkent, zei Sanchez ook dat de beslissing "tegen niemand gericht is, en al zeker niet tegen Israël". Ook Ierland en Noorwegen zullen dinsdag officieel de staat Palestina erkennen.
Ans Debruyne

"VN-Veiligheidsraad komt in spoedzitting bijeen over Rafah"


De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal dinsdagnamiddag in spoedzitting bijeenkomen om de situatie in Rafah, in de Gazastrook, te bespreken. Dat is vernomen van diplomatieke bronnen.

De bijeenkomst, achter gesloten deuren, zou er komen op vraag van Algerije. Het Noord-Afrikaanse land is momenteel een van de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad. 

Zondag trof een Israëlische luchtaanval een vluchtelingenkamp in een humanitaire zone in Rafah. Daarbij zouden minstens 45 mensen zijn omgekomen.
Ans Debruyne

Leuvens burgemeester: "Geen voornemen om bezet KU Leuven-gebouw te ontruimen"


Burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani (Vooruit) heeft geen voornemens om College De Valk, het gebouw van de KU Leuven dat studenten al twee weken bezet houden, te ontruimen. Dat heeft hij maandagavond op de gemeenteraad geantwoord op een vraag van Groen-raadslid Eva Platteau.

"De kans is klein dat de studenten zullen stoppen met hun actie in De Valk", zei Platteau. "In Gent is er een bemiddelaar aangesteld om gesprekken tussen de rector en de studenten te faciliteren. Is het zinvol dit ook in Leuven te doen?" 

"In Leuven is dat niet nodig", antwoordde de burgemeester, "omdat er geen vraag is gekomen van de KU Leuven om De Valk te ontruimen. Er is geen voornemen om het gebouw te ontruimen. Er heerst in Leuven ook, in tegenstelling tot Gent, een iets minder bitsige sfeer." 
Wim Verhaert

VS staan in contact met Israël na aanval op Rafah

Na de dodelijke Israëlische aanval op Rafah is de Amerikaanse regering naar verluidt in gesprek met het Israëlische leger en lokale partners om de omstandigheden op te helderen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beelden uit de stad in het zuiden van de Gazastrook maandag "verwoestend" en "hartverscheurend".
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen