Juliane Noll en Jeanne Ribbens maakten ter plaatse hun zeefdrukken.© Provincie Antwerpen

Provincie stelt kunstzinnige schenkingen tentoon in provinciehuis

Antwerpen -

De expo Cadeau in het Antwerpse provinciehuis is nog tot 20 september te bezoeken. De thematentoonstelling laat bezoekers kennismaken met een selectie van de kunstwerken die de provincie de afgelopen decennia als schenking heeft ontvangen.

Veel van deze geschonken werken sierden de ‘kunstkabinetten’ in het voormalige provinciehuis. In de jaren 80 en 90 werden verschillende vergaderzalen omgevormd tot ‘kabinetten’ die werden verfraaid met ensembles van bekende kunstenaars, zoals Jan Kiemeneij, May Néama, Franck Mortelmans en Pol Mara. Sommige kabinetten werden genoemd naar een kunstschenker, zoals het kabinet Roger Avermaete. Deze baron, actief in het culturele leven van Antwerpen, schonk in 1988 een deel van zijn persoonlijke kunstcollectie aan de provincie. 

Kunstinstallatie

De tentoonstelling Cadeau presenteert die werken nu in een nieuwe context: een verrassende kunstinstallatie in het architecturale provinciehuis. Ook werk van de Oekraïense kunstenares Anna Staritsky heeft er een prominente plaats, waaronder een beschilderd kamerscherm. Staritsky, die haar opleiding aan La Cambre afrondde, werkte in Brussel als illustrator voordat ze zich toelegde op abstract schilderen. Haar echtgenoot, de Antwerpse schilder Bill Orix, schonk de provincie in 1983 meerdere van haar werken.

“De provincie Antwerpen wil met deze tentoonstelling haar dank betuigen aan de vele gulle schenkers van de afgelopen 50 jaar. Deze schenkingen omvatten niet alleen waardevolle kunstwerken, maar ook dierbare herinneringen aan kunstcreaties, geliefden die kunstenaars waren, of de passie waarmee kunst werd verzameld. Met zo’n schenking krijgen we ook het vertrouwen dat we deze kostbare werken deskundig conserveren en toegankelijk maken,” zegt gedeputeerde Luk Lemmens, verantwoordelijk voor de provinciale kunstcollectie. (nd)

Luk Lemmens© Jeroen Hanselaer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER