Na wat aarzelen durfde de wolf gisteren de Zuiderring in Mol oversteken.
Foto: Welkom Wolf

Wolf die gisteren werd gespot in Mol "had zich misrekend en was wellicht op zoek naar plaats om te rusten"

De wolf die gisteren overdag werd gespot in regio Mol was wellicht simpelweg op zoek naar een plek om uit te rusten. Dat zegt Koen Van Muylem van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Wolven zijn en blijven schuwe nachtdieren, maar een jonge wolf die een nieuw habitat zoekt, kan zich in een onbekende omgeving al eens misrekenen.”

Meldpunt Welkom Wolf ontving gisteren 4 meldingen van een wolf in de gemeente Mol. Zowel fietsers als automobilisten zagen hoe het dier de Zuiderring wilde oversteken. “Vervolgens werd het stil. Pas toen het goed donker was, verscheen de wolf opnieuw op de radar”, schrijft de vzw op haar Facebookpagina.

Precies het gedrag wat we van een wolf kunnen verwachten, klinkt het bij Koen Van Muylem van het INBO. “Het dier dat in Mol werd gespot, was een zwerver op zoek naar een nieuw habitat. Je kan er vanop aan dat het op dat moment van de dag slechts 1 ambitie had: zo snel mogelijk een afgelegen plekje in de natuur vinden om te rusten. Dat het zich overdag op een drukke weg bevond, was niet meer dan een misrekening, maar abnormaal is het niet om overdag een wolf tegen te komen.”

Bekijk: Welkom Wolf kreeg gisteren 4 meldingen van de wolf binnen

Videospeler inladen...

Mensen zijn geen prooien

We hoeven ons met andere woorden geen zorgen te maken dat de wolven in Vlaanderen hun schuwheid jegens mensen verliezen. “Dat zal niet gebeuren”, aldus Van Muylem. “Er werd eeuwenlang op hen gejaagd. Het is in hun DNA geramd om ons te vermijden. Ook kleine kinderen, ja. Dieren beschouwen ze als prooien, mensen niet.”

Wel is er 1 uitzondering op de regel. “Als je een jonge wolf eten geeft, treedt er een proces van habituatie op. Het dier verwacht na verloop van tijd eten te krijgen. Is dat er niet, dan kan het zich agressief gedragen – en dat wil je vermijden. Als een wolf op zo’n manier acclimatiseert, moet die worden uitgeschakeld. De oorspronkelijke fout zat echter bij de mens, niet bij het dier.”

Geef een wolf de ruimte

Kom je tijdens je ochtendwandeling een wolf tegen, blijf dan kalm, adviseert Van Muylem. “Hij zal net zozeer schrikken als jij en zich snel uit de voeten willen maken. Geef hem daar voldoende ruimte voor. Drijf hem niet in het nauw, want elk dier dat in een hoekje wordt gedreven, kan rare sprongen maken.”

Honden moeten altijd aan de leiband, “en natuurlijk zeker in wolvengebied”. Komt de wolf toch je richting uitgelopen, praat dan luid en maak gebaren. “En probeer nog even een foto te nemen, dat is goed voor onze documentatie”, lacht Van Muylem. “Er zijn intussen bijna 6 jaar wolven in Vlaanderen, en er is nog geen enkel incident met wandelaars geweest. Als mens en dier elkaar negeren, zal dat ook zo blijven.”

Meest gelezen