Luister naar

Hoe slachtoffer van verkrachting Amanda Nguyen zelf de wet herschreef

Nieuws
Een door Amanda Nguyen (27) eigenhandig geschreven wet zorgt er nu voor dat de rechten van verkrachtingsslachtoffers in de VS beter beschermd worden. De activiste en ervaringsdeskundige richt nu haar pijlen op de Verenigde Naties. ‘Ik geloof in de verandering die het wetgevingsproces kan bieden.’
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
vrijdag 19 oktober 2018 om 19:48
Amanda Nguyen tijdens de conferentie One Young World.
Amanda Nguyen tijdens de conferentie One Young World. Martyn Hicks

Den Haag

Als oprichter van Rise, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor bescherming van de rechten van verkrachtingsslachtoffers, hoort Amanda Nguyen geregeld persoonlijke verhalen van seksueel geweld aan. De getuigenissen zijn als een last op haar schouders – en tegelijkertijd voeden ze haar wil om te blijven doen wat ze doet.

De 27-jarige Nguyen is een ervaringsdeskundige. Vier jaar geleden overleefde ze een verkrachting. Een verschrikkelijke gebeurtenis, die haar leven voor altijd heeft getekend. Toch ervoer ze het proces erna als nog zwaarder. Hoewel de dader nog niet opgepakt was, kwam Nguyen er tot haar grote verbazing achter dat haar verkrachtingskit met afgenomen DNA-materiaal in de VS stilletjes vernietigd zou worden als ze niet elke zes maanden een verzoek om verlenging zou indienen.

Ondanks dat ze bijgestaan werd door een hoogleraar in de rechten van Harvard University, kostte het haar veel moeite om erachter te komen waar haar DNA-materiaal überhaupt werd bewaard. Nguyen: ‘Na een lange, pijnlijke zoektocht wist ik eindelijk wat mijn rechten waren en waar de verkrachtingskit zich bevond. Het zou niet zo moeten zijn dat een overlevende dat zelf moet uitzoeken.’

unaniem

De jonge activiste doet haar verhaal in het World Forum in Den Haag. Daar is ze een van de sprekers op de internationale conferentie One Young World, waar ruim 1800 jongeren uit 190 landen samen naar oplossingen zoeken voor mondiale problemen als klimaatverandering en mensenrechtenschendingen.

Na haar verkrachting voelde Nguyes zich ‘bedrogen’ door het Amerikaans strafrechtelijk systeem. Daarin stond ze niet alleen: ‘Een van de redenen dat overlevenden van seksueel geweld geen aangifte doen, is dat ze geen vertrouwen hebben in het systeem dat is ingesteld om hen te beschermen.’

Ze besloot dat ze twee keuzes had: ‘Ik kon de ongerechtigheid accepteren óf de wet herschrijven.’ Nguyen koos voor het laatste. Ze richtte de mensenrechtenorganisatie Rise op en schreef een federaal wetsvoorstel dat basisrechten voor verkrachtingsslachtoffers garandeert. Belangrijkste punten daarin: bewijsmateriaal mag niet vernietigd worden voordat de verkrachtingszaak verjaard is, overlevenden hoeven niet meer te betalen voor de aanleg van een verkrachtingskit en krijgen standaard een kopie van het politierapport en van hun medische verslagen.

Het Amerikaans Congres stemde twee jaar geleden unaniem voor de wet – waarna ook negentien staten soortgelijke wetten ontwikkelden.

genezing

Nguyens werk wordt op internationaal gebied erkend: deze zomer kreeg de activiste te horen dat ze genomineerd is voor de Nobelprijs van de Vrede van 2019.

Klaar is ze echter nog niet: met haar organisatie probeert ze nu de Verenigde Naties op te roepen een resolutie aan te nemen die verkrachtingsslachtoffers wereldwijd rechten biedt. ‘Hoewel het rechtssysteem bij mij gefaald heeft, geloof ik nog steeds in de verandering die het wetgevingsproces kan bieden.’

Ze moedigt ook bewegingen als #MeToo aan om het onderwerp op de kaart te zetten: ‘Bij een verkrachting wordt iemand de macht over zijn leven ontnomen. Het is fantastisch als een groep overlevenden gezamenlijk besluit daartegen te strijden en gerechtigheid te eisen. Dat werkt genezend.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’

Björn Höcke van Alternative für Deutschland arriveert in de rechtszaal in Halle.

Prominente AfD-politicus Höcke voor Duitse rechter wegens herhaaldelijk gebruik van nazi-slogan

AfD-politicus Björn Höcke stond donderdag in het Duitse Halle terecht voor het uitspreken van een nazi-leus op een partijbijeenkomst. Höcke, een van de radicaalste AfD-leiders, is dit najaar lijsttrekker bij de verkiezingen in deelstaat Thüringen.

Ontheemde Palestijnen trekken met duizenden weg uit de omgeving van Rafah, terug naar noordelijker delen van de Gazastrook.

Het gewelddadige conflict tussen Israël, Hamas en Iran splijt ook in Nederland kerken en politiek

Er lijkt nauwelijks een tussenweg meer in het debat over het conflict tussen Israël, Hamas, Hezbollah en ook Iran. De werkelijkheid wordt onwrikbaar ingevuld vanuit de eigen beleving.