Luister naar

Ook Siriz moet misschien veranderen, zegt Blokhuis

Nieuws
Wellicht moet ook Siriz iets aanpassen in de manier waarop keuzehulp wordt geboden aan ongewenst zwangere vrouwen. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) sluit dat niet uit, zei hij donderdagavond in de Tweede Kamer.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
vrijdag 19 oktober 2018 om 03:00
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. anp / Bart Maat

Den Haag

Alle organisaties die keuzehulp bieden aan onbedoeld zwangere vrouwen en daarvoor subsidie krijgen, moeten vanaf komend jaar aan nieuwe kwaliteitseisen voldoen. De organisatie Siriz – gelieerd aan de Vereniging voor de Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) – ligt al een tijdje onder vuur, omdat de hulpverlening sturend zou zijn. Ook zou Siriz medisch onjuiste informatie geven. GroenLinks en PvdA willen daarom dat de subsidie voor Siriz stopt.

Dat organisaties vanuit verschillende missies of waarden werken, mag de kwaliteit niet in de weg te staan, vindt Blokhuis. Tegelijk hecht hij eraan dat er voor onbedoeld zwangere vrouwen iets te kiezen valt. Het moet wel helder zijn welke waarden een organisatie heeft, vindt de bewindsman. ‘En deze mogen nooit als doel worden gebruikt, en nooit sturend zijn.’

De ChristenUnie-bewindsman trekt de komende jaren extra geld uit voor keuzehulp. Maar hij verandert de manier van financiering. In plaats van een jaarlijkse subsidie per organisatie, gaat hij betalen voor concreet verleende hulp. Organisaties die voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen, kunnen voor meer jaren financiering krijgen. Blokhuis presenteert binnenkort ‘dezelfde objectieve kwaliteitscriteria voor alle keuzegesprekken’, zei hij. Die criteria zijn onder meer dat vrouwen medisch juiste informatie krijgen en dat er opleidings- en trainingseisen worden gesteld aan medewerkers en vrijwilligers.

keuzevrijheid

Ook moeten organisaties een ‘keten bieden van preventie, ondersteuning en zorg’, zei Blokhuis. ‘Ik sluit niet uit dat organisaties, op basis hiervan, op z’n minst wel iets moeten aanpassen in hun manier van werken. Ook Siriz.’ De bewindsman zei verder dat ‘keuzevrijheid van vrouwen overal en altijd het uitgangspunt moet zijn en blijven’.

GroenLinks en PvdA willen 1,5 miljoen euro vrijmaken om één landelijk telefoonnummer in te voeren, waar vrouwen ‘op onafhankelijke en niet sturende wijze’ worden verwezen naar een lokale GGD of andere instantie voor keuzehulp bij ongewenste zwangerschap. Het kabinet wijst dat voorstel vooralsnog van de hand. Blokhuis wil er eerst over nadenken, zei hij. ‘Bijvoorbeeld of een landelijk nummer in verhouding is met het aantal vrouwen dat nu moeilijk de weg kan vinden naar deze hulp.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’