Direct naar artikelinhoud
Standpunt

De kritiek op de klimaatjongeren is vaak op de man gericht. Het antwoord van de betrokken jongeren is ronduit indrukwekkend

Portret Bart Eeckhout OPINIEBeeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur. 

Ze zouden het enkel doen om een dag weg van school te kunnen. Hun ideeën zijn hopeloos naïef en nodeloos alarmistisch. En straks gaan ze gewoon weer met het vliegtuig een weekendje fuiven in Berlijn of laten ze een vuilnisbelt achter op een festivalweide.

Aan kritiek op de klimaatspijbelaars is er geen gebrek. Die kritiek is vaak, en met een merkwaardig machistisch genoegen, op de man (in casu: jonge vrouw) en niet op de bal gericht.

Het antwoord van de betrokken jongeren is ronduit indrukwekkend. Trokken vorige week nog 3.000 scholieren ietwat geïmproviseerd de straat op, dan waren ze vanochtend al met meer dan 12.000. Dit is geen eindpunt.

Mediawijsheid

Natuurlijk is spijbelen niet cool. Maar zo’n vreedzame, al met al bescheiden vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid behoort tot de traditie van het recht op vrije manifestatie. Als iedereen zich altijd braaf zou bukken voor de macht, dan zaten we nu nog in het cijnskiesstelsel. Juist door te spijbelen hebben de scholieren de publieke aandacht weten te trekken. Clever bekeken. In de lessen mediawijsheid hebben deze jongens en meisjes alvast goed opgelet.

Het minste wat je kan zeggen is dat deze prille burgerbeweging een zenuw geraakt heeft. Dat uit zich in uitdeinende golven sympathie, maar evenzeer in felle kritiek.

Het minste wat je kan zeggen is dat deze prille burgerbeweging een zenuw geraakt heeft

Met hun actie hebben de klimaatspijbelaars een andere polarisatie blootgelegd dan die die we uitentreuren kennen. Ditmaal gaat het eens niet over migranten, niet over identiteit. Dat ook ‘klimaat’ polariserend werkt, is niet zo verwonderlijk. Onderzoek leert dat naast migratie, de opwarming van het klimaat (en het weinig geruststellende politieke antwoord daarop) het vraagstuk is waar de Belg zich in toenemende mate zorgen om maakt. Terecht.

Irritante pastoors

Je mag van jongeren niet verwachten dat zij de ultieme, budgettair sluitende, internationaal geldende uitweg formuleren uit het belangrijkste probleem voor de mensheid vandaag. Dat is de taak van politici, wetenschappers, ondernemers en klimaatexperts.

Daarom is het zo betreurenswaardig dat velen onder hen ook gepolariseerd tegenover elkaar staan. Zijn er nog politici en ondernemers die nog altijd niet verder kijken dan de volgende peiling of kwartaalrekening? Zeker (maar niet alle). Zijn er activisten die als irritante pastoors hun nieuwe kerk proberen te vullen met taboes, zondebesef en doempreken? Zeker (maar niet alle). Zijn er wetenschappers die denken dat technologie alleen alles weer goed zal maken? Zeker (maar niet alle).

Je mag van jongeren niet verwachten dat zij de uitweg formuleren. Dat is de taak van politici, wetenschappers, ondernemers en klimaatexperts

Als we willen wegsturen van de desastreuze klimaatscenario’s, dan zal iedereen zijn kampement moeten durven te verlaten. Er zal innovatief ondernemerschap én politieke moed én wetenschappelijke vooruitgang en duurzaam maatschappelijk engagement nodig zijn. Dat kan perfect lukken, met een bondgenootschap van verstandige mensen.

Meer vragen de klimaatspijbelaars eigenlijk ook niet.