Direct naar artikelinhoud
Klimaatwet

Wat is er nog mogelijk voor de klimaatwet?

Wat is er nog mogelijk voor de klimaatwet?
Beeld Tim Dirven

In de Kamer werd dinsdag een eerste keer gestemd over een grondwetswijziging die een klimaatwet mogelijk moet maken. Het voorstel haalde het, maar zal later deze week zo goed als zeker stranden.

Een pyrrusoverwinning: anders valt de stemming over de wijziging van grondwetsartikel 7bis moeilijk te omschrijven. Met een nipte meerderheid van negen stemmen tegen acht keurde de bevoegde Kamercommissie een voorstel goed om dat artikel uit te breiden als juridische sokkel voor een klimaatwet. Voor de groene partijen en de klimaatactivisten is de stemming dan wel symbolisch belangrijk, maar ze levert hen weinig vooruitgang op. Donderdag zal het voorstel niet aan de benodigde tweederdemeerderheid raken.

De wijziging van artikel 7bis was een voorstel van de Raad van State. Die had eerder een bijzonder kritisch advies afgeleverd over de klimaatwet, omdat de federale staat zich ermee op het terrein van de deelstaten zou begeven. Een aanpassing van de grondwet was een van vijf mogelijkheden om daar een mouw aan te passen. Eens die wijziging goedgekeurd was, wilden de indieners daarna de klimaatwet door het parlement krijgen.

‘De klimaatwet ligt op tafel net omdat samenwerkingsakkoorden ons niet vooruitgeholpen hebben’
Kristof CalvoGroen

N-VA, Open Vld en CD&V herhaalden dinsdag voor de stemming hun verzet tegenover de grondwetswijziging. Groen-voorzitster Meyrem Almaci deed hun argumenten af als drogredenen. Dat gevreesd werd voor de prijs van de beoogde maatregelen, noemde ze “potsierlijk als je ziet dat de regeringspartijen een megagat in de begroting nalaten.”

De liberalen en christendemocraten zijn wel voorstander van een andere piste die de Raad van State naar voren schoof: samenwerkingsakkoorden tussen de verschillende overheden. Geen optie, zei Kristof Calvo (Groen), want die zouden “van de klimaatwet een lege doos maken. De klimaatwet ligt op tafel net omdat die manier van werken ons niet vooruitgeholpen heeft.”

Calvo hoopt dat de komende dagen nog een akkoord uit de bus kan komen met Open Vld of CD&V. Daarbij houdt hij de deur open voor nog een andere truuk uit het advies van de Raad van State: de bevoegdheid om klimaatdoelstellingen te bepalen kan via een bijzondere wet aan het federale niveau gegeven worden. Ook daarvoor is evenwel een tweederdemeerderheid nodig. Het lot van de klimaatwet blijft zo aan een zijden draadje hangen.

Strohalm

Morgen komt de commissie Grondwet samen om te bepalen welke grondwetsartikels in de volgende legislatuur open zullen staan voor herziening. Daar ligt volgens Calvo een extra strohalm voor de klimaatwet en de herziening van artikel 7bis. Het artikel staat nu enigszins toevallig open, en dat wil Groen na de verkiezingen graag zo houden, in het geval de partijen het nu niet eens raken over een herziening.

De partijen die nu grondwetsartikel 7bis willen wijzigen, zullen naar alle waarschijnlijkheid te vinden zijn voor het open houden ervan. Dat biedt kansen, want N-VA kondigde al aan alle grondwetsartikels voor herziening open te willen stellen. “Ik hoop dat we daarover een akkoord kunnen vinden, zodat er na de verkiezingen mogelijk nog een doorbraak kan komen, eventueel met gewijzigde krachtsverhoudingen”, aldus Calvo.

Als de commissie het eens raakt over een lijst van grondwetsartikelen die herzien kunnen worden in de volgende legislatuur, moet die lijst ook nog een meerderheid achter zich krijgen in de plenaire Kamer, de Senaat en de regering.