© De Vlaamse Poort

In nieuw luxeappartementsblok op Kaaien kan u met de auto naar de derde verdieping

Hotel Antigone, het enige hotel op de Scheldekaaien, wordt in augustus gesloopt om plaats te maken voor luxueuze appartementen. Het wordt meteen ook het eerste woonproject in ons land waar de bewoners hun auto parkeren op de verdieping waar ze wonen.

Patrick Van de Perre

Hotel Antigone op de hoek van de Jordaenskaai met de Burchtgracht is al een tijdje gesloten. Het was verouderd en niet langer rendabel. Daarom besloten de eigenaren vorig jaar om het hoekpand te verkopen. Projectontwikkelaars Vlaamse Poort en Bermaso hebben het ondertussen in hun bezit en gaan er luxeappartementen bouwen. Het is Binst Architecten dat het complex heeft ontworpen.

“Eigenlijk gaat het om een relatief klein project, waarmee ik bedoel dat we zes appartementen en een commercieel gelijkvloers gaan bouwen. Dat is een bewuste keuze geweest. Het gaat om appartementen in een hogere prijsklasse, wat gezien de ligging niet zo vreemd is. Elke flat zal niet alleen zicht op de Schelde hebben, maar ook tweehonderd vierkante meter groot zijn”, zegt de bestuurder van Vlaamse Poort, Marc Van denabeele.

© Kioni Papadopoulos

Het oude hotel wordt in augustus, wanneer het bouwverlof is afgelopen, gesloopt. Als alles volgens plan verloopt, duurt het vijftien maanden om het nieuwe gebouw neer te zetten en moet alles dus in het najaar van 2020 klaar zijn. Hoeveel een appartement met zicht op het water gaat kosten, kan Marc Van denabeele nog niet zeggen. “De verkoop start half april. Tegen die tijd weten we uiteraard wat de koopprijs is.”

Bouwen op de ruien

© De Vlaamse Poort

De nieuwbouw, die de naam Antigoon meekrijgt, heeft ook een landelijke primeur. Het zal het eerste appartementsgebouw zijn waar de eigenaar met zijn of haar auto tot op de verdieping van de woning kan gaan. Concreet betekent dit dat de mensen die bijvoorbeeld op de derde verdieping wonen mét hun auto de lift nemen tot aan hun ‘voordeur’. Dat klinkt decadent, maar er is een goede reden voor dit systeem.

“Onder het hotel ligt een deel van het ruienstelsel en dat betekent dat we ondergronds geen parkeergarage kunnen bouwen. En dat terwijl de stad Antwerpen voorschrijft dat er bij de bouw van appartementen ook voldende inpandige parkeergelegenheid moet zijn”, zegt Van denabeele.

De projectontwikkelaar heeft lang gezocht naar een oplossing en dit bleek de enige optie te zijn. “Alleen de eigenaren van het penthouse zullen hun auto parkeren op het gelijkvloers, achter de commerciële ruimte. De andere bewoners nemen inderdaad met hun auto de lift naar hun woning. Het is voor zover ik weet de eerste keer dat dit systeem in ons land wordt toegepast. In het buitenland gebeurt dit al vaker.”

www.vlaamsepoort.be.