donderdag 22 maart 2018 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

In dit appartementsgebouw in de Windmolenstraat werd de doorlichting al uitgevoerd. Serge Minten

9.000 Hasseltse appartementen komen in aanmerking, 350 lieten doorlichting uitvoeren

Energiescan voor flats: “Nuttig, maar duur”

Hasselt

Duizend gebouwen, goed voor ongeveer 9.000 appartementen, komen in Hasselt in aanmerking voor een doorlichting. Die moet nagaan welke aanpassingen nodig zijn om te voldoen aan de huidige kwaliteits- en energienormen. Een jaar geleden begon de stad met een project waarbij eigenaars zo’n doorlichting konden bestellen. Inmiddels gingen twaalf gebouwen met in totaal 347 appartementen daar op in. De doorlichting zelf is gratis, maar de kosten voor de aanpassingen lopen vaak hoog op en dat schrikt af.

Een overdonderend succes is het niet, toch is schepen van Wonen Kevin Schouterden (sp.a) overtuigd van het nut van zo’n doorlichting. “We snappen dat veel eigenaars twijfelen, maar het is een aanrader”, aldus Schouterden. “Er komt wel een wetswijziging aan die alles gaat vereenvoudigen. Waar nu nog een drievierdemeerderheid nodig is binnen de vereniging van mede-eigenaars voor grote aanpassingswerken, wordt dat straks een tweederdemeerderheid. Dat is al makkelijker haalbaar. En de mensen beseffen steeds meer dat de aanpassingen broodnodig zijn. Zo moeten tegen 2020 alle appartementen beschikken over een geïsoleerd dak. Dit is voor eigenaars hét moment om verder te kijken.”

Collectieve renovatie

Nieuwe verwarming, isolatie, ventilatie... Zulke aanpassingen zijn duur, en dat schrikt veel eigenaars af. “Het is geen simpel verhaal”, zegt syndicus Ferdy Jackers, die wel al deelnam met het woonblok in de Windmolenstraat. “De doorlichting is echt top. We hebben pakken informatie gekregen. Maar tegelijk zijn de eigenaars ook geschrokken van sommige prijzen die aanpassingen vergen.”

We snappen dat veel eigenaars twijfelen, maar de doorlichting is een aanrader. Dit is voor eigenaars hét moment om verder te kijken Kevin SCHOUTERDEN Schepen

 Karel Hemerijckx

Binnen het project ‘Collectieve Renovatie’ stelt de stad samen met Dubo-Limburg een gratis expert ter beschikking.“In tegenstelling tot een woningrenovatie, is de verbouwing van een appartementsgebouw veel complexer”, zegt schepen van Duurzaamheid Joost Venken (Groen). “De expert helpt daarom met het oplijsten van de uitdagingen en knelpunten binnen het gebouw. Hij stelt ook een mogelijke werkwijze voor, al dan niet gespreid in de tijd.”

Toch loopt het bij eigenaarsvergaderingen nog vaak spaak als er uiteindelijk moet worden beslist over een collectieve renovatie. “Een kleine groep tegenstanders kan goedbedoelde intenties van de meerderheid fnuiken”, zegt schepen Schouterden. “Daar komt nu hopelijk verandering in met de geplande wetswijziging. Voor aanpassingen die de overheid oplegt, is dan zelfs een gewone meerderheid voldoende. Daarnaast moeten alle verenigingen van mede-eigenaars van appartementsblokken ouder dan 5 jaar een reservefonds aanleggen voor toekomstige collectieve investeringen. Bij onze dienst Wonen is ook opnieuw 20.000 euro beschikbaar voor projecten die voor het eind van dit jaar worden uitgevoerd. Wie na het adviesrapport snel wil overgaan tot de eerste renovatiewerken, kan vervolgens een beroep doen op de ‘Burenpremie’. Daarmee kan je via Infrax een coach inschakelen om je groepsrenovatieproject in goede banen te leiden.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws