Direct naar artikelinhoud
VoorbeschouwingAnderlecht - Club Brugge

De 35ste voor Anderlecht of de 19de voor Club Brugge? ‘Er is veel spanning’

Vuurwerk in het Lotto Park. Daar spelen Anderlecht en Club Brugge zondag de topper.Beeld Photo News

Brian Riemer (Anderlecht) en Nicky Hayen (Club Brugge) staan voor een scharniermoment in hun trainerscarrière. Pakt een van hen de landstitel, of gaat derde hond Union er alsnog mee lopen? De beslissing valt mogelijk zondag.

en

De glimlach is nooit ver weg. Brian Riemer lijkt oprecht te genieten van de spanning rond de titelstrijd en de topper van zondag tegen Club Brugge in het bijzonder. “Een heel seizoen heb ik het over een marathon gehad, nu zitten we in de laatste rechte lijn en moeten we sprinten.”

Anderlecht vat die sprint op kop aan – niet altijd de beste positie. Als Union punten verspeelt op Cercle en Anderlecht in eigen huis Club Brugge klopt, is de 35ste landstitel een feit. Union begint er al aan om 13.30 uur, net rond de tijd dat de spelers van Anderlecht binnendruppelen op Neerpede.

“We zullen weten waar we aan toe zij”, zei Riemer gisteren. “Maar ik ga de spelers niet verplichten om hun smartphones in te leveren en samen met mij de wedstrijd van Union te volgen. We horen het wel. Wij hebben een hele week zo normaal mogelijk naar deze wedstrijd toegeleefd, we gaan de routine nu niet veranderen.”

Brian Riemer: "Club Brugge móét winnen, dat kan in ons voordeel spelen.”Beeld BELGA

Als het resultaat van Union gunstig is, dan volstaat een overwinning altijd voor Anderlecht om kampioen te zijn. Maar zelfs met een punt begint Anderlecht als leider aan de laatste speeldag. Riemer vreest niet dat zijn ploeg daardoor op twee gedachten zal hinken. “Het is onze stijl niet om vanaf het begin iets te verdedigen. Dan ga je passief spelen en dat is nooit de oplossing. Club Brugge móét winnen, dat kan in ons voordeel spelen.”

Een tv-journalist wilde weten wat Riemer van de kritiek op het geleverde spel van Anderlecht vindt. “Wat moet ik daarmee?”, grijnsde de Deen. “Iets meer dan een jaar geleden werd mij hier gevraagd of Anderlecht kon degraderen. We finishten op de elfde plaats en tien maanden later strijden we tot het eind mee voor de titel.

“Voetballen we op het niveau van Manchester City of Barcelona? Neen. We zullen wellicht ook niet de Champions League winnen. Maar we staan wel sneller dan verwacht waar we moeten staan en daar wil ik alle mensen die er dag en nacht voor hebben gewerkt voor bedanken, van de eigenaar tot alle mensen op Neerpede.”

Al beseft Riemer dat Anderlecht die titel nodig heeft om de kers op de taart te zetten. “De club heeft een titel nodig om volmondig ‘Anderlecht is back’ te kunnen zeggen. Het kan nu sneller dan verwacht, maar dat betekent niet dat we nog twee jaar gaan wachten.”

Stilte voor de storm

Het Brugse oefencentrum bleef deze week hermetisch afgesloten. Nauwelijk posts op sociale media, geen interview in de aanloop naar de topper. Blauw-zwart wilde geen polemiek starten over de beslissing van de Brusselse politie om plots een van de uitvakken te sluiten. De focus lag op de missie van zondag.

Nederig en nuchter gaf coach Nicky Hayen zijn persconferentie. “Wie had voor onze match tegen Cercle (1 april, TTV/KDZ) gedacht dat we op twee matchen van het einde voor de titel zouden meespelen?” En nog: “We hadden veel te winnen en weinig te verliezen.” Hayen schuwde de straffe uitspraken. “De marge voor ons om fouten te maken is heel klein. We hebben eigenlijk perfecte play-offs nodig om dit over de streep te trekken.”

Toch zal de ontgoocheling straks enorm groot zijn als Club naast de titel grijpt. Hayen: “Er is veel spanning bij Anderlecht. Wij proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden en ervoor te zorgen dat we de titelstrijd kunnen verlengen. Bij een gelijkspel zijn we afhankelijk van Anderlecht. Hopelijk kunnen we het naar ons toetrekken.”

Natuurlijk gaan Hayen en Club voor de hoofdvogel. Alleen willen de Bruggelingen dat niet van de daken schreeuwen. “Wie favoriet is? Anderlecht speelt thuis. Er zal een heel grote sfeer hangen. Maar we hebben die ervaring wel al meegemaakt, op PAOK bijvoorbeeld. We willen het op dezelfde manier aanpakken als toen en ons eigen spel opdringen.”

Nicky Hayen: "Wie hier zit, heeft natuurlijk altijd de ambitie om door te gaan."Beeld Photo News

Voor Hayen zijn het spannende dagen. Mochten het bestuur en de sportieve cel van Club nog geen beslissing hebben genomen over de trainer voor volgend seizoen, dan kan de landstitel hem een eind ver brengen. “Het is een vraag voor hen, niet voor mij. Ik ben er niet mee bezig. Er is heel duidelijk afgesproken dat we dit na de laatste match zullen bespreken. Wie hier zit, heeft natuurlijk altijd de ambitie om door te gaan. Je bent gek mocht dat niet zo zijn. Alleen ben ik meer bezig met kampioen worden.”

Hayen kan geen beroep doen op spits Igor Thiago. Kyriani Sabbe had begin deze week wat last na de match tegen Union, maar hoopt speelklaar te geraken. Andreas Skov Olsen volgde aangepaste trainingen en wordt eveneens klaargestoomd voor de titelmatch.