© EMA

Gemeentebestuur pompt 1,3 miljoen euro in veertig jaar oud zwembad

Maar liefst 1,3 miljoen euro heeft het gemeentebestuur van Arendonk geïnvesteerd in de renovatie van het gemeentelijke zwembad, een van de oudste van de Kempen. Het veertig jaar oude zwemcomplex, dat nog alle dagen ‘volloopt’ met school-, hobby- en competitiezwemmers, werd op de badkuip na helemaal vernieuwd.

EDDY MEULEMANS

Een Kempens plattelandsdorp met een eigen indoorzwembad? In 1976, toen de lokale burgemeester en schepen van Sport onder de kerktoren van Arendonk een splinternieuw gemeentelijk zwembad van 25 meter openden, was dat groot nieuws in de regio. Vandaag, welgeteld 42 jaar later, duiken er nog elke week vele honderden meisjes, jongens, mannen en vrouwen in het ‘pionierbad’ van weleer: uit Arendonk, maar ook uit de omliggende dorpen Retie, Oud-Turnhout, Retie, Dessel en Reusel.

Piepkleine cabines

“Aan de badkuip zelf hebben we niets gedaan, want die werd eerder al eens opnieuw betegeld en is nog in perfecte staat”, zegt huidig schepen van Sport An Hermans (N-VA). “Maar de rest van het zwembad hebben we volledig gestript en opnieuw ingericht. Alles is weer nieuw, van de kleedkamers tot het sanitair, de vloer, de glasramen en de verwarmingsinstallatie.”

© EMA

De voornaamste nieuwigheid is dat de piepkleine individuele kleedhokjes uit de jaren zeventig vervangen werden door 25 eigentijdse cabines, die behalve meer ruimte vooral ook meer comfort bieden. Daarnaast werden er ook zeven nieuwe groepscabines ingericht voor de scholen en de clubs. “En ook enkele gezinskleedkamers, zodat ouders niet meer open en bloot hun baby'tje moeten omkleden op een tafeltje in de centrale hal”, zegt de sportschepen. Uw kleren weghangen hoeft vanaf nu ook niet meer aan een collectieve onbewaakte kapstok, maar wel in veilige en gebruiksvriendelijke opbergkluizen.

Bom geld

Dat het gebouw al bijna een halve eeuw oud is, weerhield het gemeentebestuur niet om er toch nog een bom geld in te pompen: welgeteld 1.275.000 euro. Zelfs Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) vond het nog een verstandige investering en sprong vrolijk mee in het bad, want hij steunde de renovatie van het Arendonkse ‘oerzwembad’ met een forse subsidie van 239.000 euro.

“Alleen al voor onze schoolkinderen is het de investering waard”, gelooft sportschepen Hermans. “Elke schooldag zit het bad vol. Zowel de basisscholen als de secundaire scholen maken gebruik van ons zwembad, voor in totaal 70.000 zwembeurten per jaar. We vinden het onze plicht om er mee voor te zorgen dat onze kinderen zelfredzaam zijn in het water en allemaal leren zwemmen. Bovenal is zwemmen ook een laagdrempelige manier van gezond bewegen voor jong en oud. Iedereen komt hier aan zijn trekken: de baantjestrekker, het gezin dat fijn en gezellig wil spelen, kinderen die leren zwemmen, senioren die op hun gemak willen ontspannen. Sport en beweging voor allen.”

Knappe waterprinses

Na vijf droge maanden heeft de badmeester in Arendonk het bad weer laten vollopen en kan iedereen er opnieuw komen zwemmen. De officiële heropening vindt zaterdag plaats: tussen 13 en 18u mag iedereen er gratis in het water duiken, zowel in het 25 meterbad als in het kinderbad en het kleuterbad. Nadat ze gedoucht en afgedroogd zijn, krijgen alle zwemmers er nog een gratis consumptiebon bovenop, waarmee ze in de cafetaria een koffie, een warme chocomelk of een frisdrank kunnen bestellen. Wie geluk heeft, krijgt tijdens het zwemmen nog een extra cadeautje van een ‘knappe waterprinses’ die het gemeentebestuur inhuurde. “Of ik zelf die ingehuurde prinses ben? Nee, maar we hebben wel iemand anders bereid gevonden om zich te verkleden als zeemeermin en de zwemmers feestelijk te ontvangen”, zegt schepen An Hermans. “Onze waterprinses zal onder andere badeendjes, strandballen, zwembonnen en AHA-bonnen uitdelen aan de aanwezigen.”