Direct naar artikelinhoud
Facebook

'Vlaamse Wonderwijven' telt 21.000 leden: "Vrouwendag? Vieren we niet"

'Vlaamse Wonderwijven' telt 21.000 leden: "Vrouwendag? Vieren we niet"
Beeld Getty Images/iStockphoto

De gesloten Facebook-groep Wonderwijven heeft intussen 21.000 leden, die tips en inspiratie delen. "Internationale Vrouwendag? Vieren we niet."

Wonderwijven begon als onlinecommunity op Facebook met 52 vriendinnen. Nu rondt Wonderwijven de kaap van 21.000 leden.

Marijke Fonteyn (40) startte de groep na haar ontslag in maart 2016 als customer service manager in de doe-het-zelfwereld. "Gek genoeg was ik daar dankbaar voor. Ik kreeg eindelijk tijd om even achterover te leunen. Ik kon bij vriendinnen terecht om eens goed te blèten, en even belangrijk, om te schaterlachen en een pint te drinken. Ik had er werkelijk nooit bij stilgestaan dat zo veel andere vrouwen ook zochten naar die verbondenheid, die bezieling, die nodige zottigheid."

Fonteyn definieert een 'Wonderwijf' als "een madam die met haar twee voeten in het leven staat en daar schaamteloos naar handelt. Ze creëert haar eigen kansen."

Het succes van de groep heeft volgens de bezielster niets te maken met #MeToo "Aan die heisa gaan we gelukkig voorbij. Wij profileren ons nooit als slachtoffer. Noem ons geen feministen of vrouwen die op de barricades staan."

De Facebook-groep is een gesloten groep. Wonderwijf word je enkel wanneer een ander Wonderwijf je toevoegt. In de groep inspireren vrouwen elkaar en geven ze tips. "Iemand die een goede psycholoog vraagt bijvoorbeeld, maar we delen ook verhalen." Verder is er plaats voor moppen, quotes en feelgoodfilmpjes.

Sinds september is er ook een huis waar Wonderwijven gewoon kunnen binnenlopen. En enkel op zondag mogen mannen en kinderen mee. Morgen verschijnt dan weer een boek dat getuigenissen bundelt van 92 Wonderwijven. "Al die vrouwen hebben serieuze dingen meegemaakt, maar toch hebben ze de kracht kunnen vinden om daar op een positieve manier mee om te gaan."