Direct naar artikelinhoud
Uitgaansleven

Hoe spontaan zijn al die BV-bezoekjes aan danstempel The Villa?

Lil' Kleine feest in The Villa.Beeld Kim Anwar

Je bent wat je eet, maar met wie je zuipt is eveneens een statussymbool, zo getuige het succes van nachtclub The Villa. Bekende Vlamingen mengen zich er elk weekend tussen het gewone volk. Maar is dat allemaal even vrijwillig?

Jani Kazaltzis, Lize Feryn, Kobe Ilsen, James Cooke, Pommeline – de gemiddelde gastenlijst van The Villa valt makkelijk te verwarren met een persbericht voor een nieuw realityprogramma. De nachtclub in Antwerpen is al jaren de uitgelezen locatie om rijzende en vallende sterren te spotten. Lil Kleine en Danira Boukhriss Terkessidis vieren er hun verjaardagsfeest. Matteo Simoni is er kind aan huis. En met de opening van The Villa next to Leuven ('Herent' bekte niet kosmopolitisch genoeg) zet de club de deuren wagenwijd open voor Brabantse supersterren als Sennek, Kat Kerkhofs, Jeroen Meus en Rik Torfs.

Dolle boel! Maar hoe georchestreerd zijn deze danspasjes van het Vlaamse BV-landschap? 

Feest in The Villa ter ere van de verjaardag van Erik Van Looy.Beeld Bart Albrecht

Mediageile kruisbestuiving

De lachende, bekende gezichten op de Instagram-pagina van The Villa die wij probeerden te contacteren, waren niet beschikbaar om te antwoorden op deze vraag – vermoedelijk heeft ondergetekende nog niet genoeg in het Antwerpse nachtleven rondgehangen om zulke gevoelige informatie los te peuteren. Maar dat BV's betaalde actes de présence geven in discotheken is niets vreemds en niets nieuws – ook Carré en Versuz steunen op de beproefde formule. 

Het is een mediageile kruisbestuiving die al meegaat sinds nachtclubeigenaar Steve Davidovici begin jaren 2000 Paris Hilton en de haren geld toestak om af en toe een pirouette te maken op de dansvloer van zijn clubs Pure en Tangerine in Las Vegas. De club kan uitpakken met een hip cliënteel, de celeb krijgt de kans om zich tussen de fans te mengen en verdient er ook nog eens een mooie duit aan.

Een hele mooie duit, zo kopte Dag Allemaal vorig jaar. Een anonieme bron had het blad laten weten dat BV's die naar The Villa afzakken meer dan 1.000 euro per avond krijgen. Klinkklare onzin, zo reageerde eigenaar Vincent Van Trier destijds aan Newsmonkey, een sentiment dat hij nu herhaalt.

BV's die naar The Villa afzakken zouden tot meer dan 1.000 euro per avond krijgen

Dat de aanwezigheid van profvoetballers, sterrenkoks en tv-gezichten helpt om zijn dansvloer vol te krijgen ontkent Van Trier niet, evenmin dat ze soms worden opgenomen in zijn boekhouding, maar hij benadrukt dat heel wat BV’s vrijwillig komen binnenwaaien. “Wanneer we iemand aankondigen op onze flyers, zoals de verleiders van Temptation Island, dan worden die mensen inderdaad betaald voor hun aanwezigheid. Dat is logisch – wij boeken hen, net zoals we dj's boeken. Maar niet ieder bekend gezicht dat je hier spot is een betaalde acte de présence”, zegt Van Trier. "We hebben als club ook veel meer te bieden dan gewoon een bekend klantenbestand."

Just tattoo of us 🔥❤️

Een foto die is geplaatst door null (@pommelinetilliere) op

Geen indianenverhaal

Toch is die 1.000 euro geen indiananverhaal, klinkt het bij Danny De Bock, voormalig uitbater van discotheek Bocaccio in Destelbergen. Vandaag is De Bock manager bij Star Entertainment, dat onder meer instaat voor de actes de présence van de Temptation Island-sterren, maar ook van James Cooke, Rik Verheye, Matteo Simoni, Tom Waes en Eline De Munck. 

"Voor deelnemers aan Temptation Island zijn die bedragen bekend – dat kost een club net geen 500 euro voor anderhalf uur. Wanneer een acteur of muzikant net heel fel in de spotlights staat, dan kan dat bedrag afhankelijk van wie, wat, waar en hoe inderdaad 1.000 of 2.000 euro zijn – dat is allemaal heel streng omlijnd en geregeld via contracten." De Bock wil echter niet kwijt of The Villa dat bedrag al heeft neergelegd.

'Voor deelnemers aan 'Temptation Island' zijn die bedragen bekend – dat kost een club net geen 500 euro voor anderhalf uur'
Danny De Bock, voormalig uitbater Bocaccio

Hij verklapt nog wel dat sommige danstempels bekende dj's simpelweg boeken voor een acte de présence in plaats van voor een set, omdat dat goedkoper is. "Op die manier kunnen ze toch een klinkende naam op hun website zetten", lacht hij. 

Ach, sterren komen, sterren gaan, en met wat geluk poseren ze tussendoor voor een prikje voor je Instagram-pagina.