Direct naar artikelinhoud
Kerncentrales

Gaat het licht uit in november? Slechts één van de zeven kernreactoren operationeel

De kerncentrale van Tihange.

In de volledige maand november zal slechts één van de zeven Belgische kernreactoren operationeel zijn. Uitbater Engie Electrabel belooft dat tegen eind december opnieuw vijf reactoren draaien. Het FANC, de nucleaire waakhond, kan dat niet bevestigen.

Kernreactoren Tihange 2, Tihange 3 en Doel 4 kampen met betonrot en zijn daarmee tot volgend jaar buiten strijd. Tihange 1 krijgt dan weer een onderhoudsbeurt vanaf eind oktober. Dat betekent dat we het tussen 20 oktober en 28 november slechts met één van de zeven kernreactoren (Doel 3) moeten stellen. Doel 1 en 2 werden eerder al stilgelegd.

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem "volgt de situatie van erg dichtbij op". Ze had een onderhoud met netbeheerder Elia om een zo goed mogelijk zicht te krijgen op de beschikbare bevoorradingsbronnen, dus niet enkel de nucleaire capaciteit.  

Hogere prijzen

De uitval van de kernreactoren hoeft niet tot blackouts te leiden. "Het systeem staat zwaar onder druk, maar met de nodige maatregelen zou hoogspanningsbeheerder Elia dit moeten kunnen opvangen", zegt professor Ronnie Belmans (Energyville en KU Leuven). "Voorts kunnen we weggevallen capaciteit opvangen door oude centrales opnieuw in te zetten, met een slechter rendement en hogere elektriciteitsprijs tot gevolg", aldus Belmans.

Mogelijk moet er ook stroom geïmporteerd worden vanuit de buurlanden. De verbindingen met de buurlanden zijn de laatste jaren fors verbeterd. "Maar uiteraard kan meer import eveneens gepaard gaan met hogere prijzen", zegt energiespecialist André Jurres.

'Weggevallen capaciteit kunnen we opvangen door oude centrales opnieuw in te zetten, met een hogere elektriciteitsprijs tot gevolg'
Professor Ronnie Belmans

Bovendien zijn de groothandelsprijzen de laatste maanden fors gestegen, zo waarschuwde Test-Aankoop de afgelopen week nog. "De stroomkosten lopen steeds verder op", zegt woordvoerder Simon November. Wie een vast contract heeft, hoeft voorlopig niet te vrezen. "Maar wie een variabel contract heeft of een vast contract dat bijna afloopt, doet er goed aan om te vergelijken", zegt hij. "Voorstanders van kernenergie hebben het voortdurend over de bevoorradingszekerheid, maar net op dat vlak schieten de centrales tekort, zo blijkt."

Nieuwe investeringen

Er zijn dringend nieuwe investeringen nodig, geven de experts aan. "Met nieuwe gascentrales zouden de prijzen niet stijgen", zegt Belmans. Eenzelfde geluid bij Jurres: "Er is de voorbije vijf jaar niks gebeurd. Geen visie, geen beslissingen over nieuwe gascentrales. De uitval van Tihange 2 en 3 maakt heel goed duidelijk dat we aan de slag moeten om nieuwe capaciteit te creëren. Dit maakt de urgentie opnieuw duidelijk."

Uitbater Engie Electrabel maakt zich sterk dat tegen eind december vijf van de zeven kerncentrales weer in gebruik zullen zijn. De heropstart van Doel 1, Doel 4 en Doel 2, is respectievelijk gepland voor 10 december, 15 december en 31 december. De onderhoudswerken bij Tihange 3 zijn normaal gezien tegen eind november afgerond.

'Er is de voorbije vijf jaar niks gebeurd. Geen visie, geen beslissingen over nieuwe gascentrales'
Energiespecialist André Jurres

Voor Tihange 3 ging het bedrijf oorspronkelijk uit van een herstart op 30 september, maar het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gaf donderdag te kennen dat dat geen haalbare kaart was door betonproblemen. Pas ten vroegste vanaf 1 maart volgend jaar kan die kernreactor weer draaien.

Onzekere timing

Net als bij Doel 4 en Tihange 2 waren ook bij Tihange 3 betonproblemen vastgesteld in de veiligheidsbunker die naast de kernreactor staat. De betonproblemen zijn verschillend van gebouw tot gebouw. "De ploegen werken momenteel aan een diagnose en berekeningen die moeten toelaten dat actieplannen worden voorgelegd aan de autoriteiten", laat Engie Electrabel weten. Het bedrijf benadrukt dat de opgegeven data nog gewijzigd kunnen worden.

Ook de nucleaire waakhond Fanc wil de heropstartdata niet bevestigen. "De communicatie van de producent bevat geen engagement voor ons. Voor ons kunnen de centrales pas opnieuw in gebruik genomen worden wanneer aangetoond is dat de stabiliteit van de bijgebouwen gegarandeerd is."

De problemen met de kerncentrales zullen dit jaar een impact van ongeveer 250 miljoen euro hebben op de bedrijfswinst. 

'De communicatie van de producent bevat geen engagement voor ons'
Nucleaire waakhond Fanc