Verdachte neerschieten Slowaakse premier aangekomen bij rechtbank

Nieuws
De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico is zaterdagochtend aangekomen bij de rechtbank. Om 11.00 uur moet de 71-jarige man voor de rechter verschijnen. Die moet beslissen of de man langer blijft vastzitten.
anp
zaterdag 18 mei 2024 om 11:03
Afbeelding
beeld anp

Fico werd woensdag neergeschoten op straat in de plaats Handlová. De verdachte, een voormalige beveiliger van een supermarkt, werd meteen aangehouden. Volgens de autoriteiten handelde de man alleen. Hij zou geen extremistische denkbeelden hebben. Wel zou hij eerder protesten tegen de regering hebben bijgewoond.

De premier ligt nog op de intensive care in Banska Bystrica en onderging vrijdag een tweede operatie. Hij is inmiddels buiten levensgevaar. Mogelijk wordt hij na het weekend overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad Bratislava.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Europese ruk naar rechts in de maak, maar impact onzeker

Het gros van de pakweg 360 miljoen kiezers in de Europese Unie kan zondag zijn stem uitbrengen voor een nieuw Europees Parlement. Opiniepeilers verwachten een ruk naar rechts, zoals in Nederland zich al voltrok met de recente klinkende verkiezingsuitslagen van de PVV.

Afbeelding

Interim-premier Haïti opgenomen in ziekenhuis

De onlangs benoemde interim-premier van Haïti, Garry Conille, is opgenomen in een ziekenhuis. Volgens het lokale radiostation Radio Metronome werd hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat hij onwel was geworden.

Afbeelding

Kindertransporten vanuit Kamp Vught herdacht

Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught worden de kindertransporten van juni 1943 herdacht. Op 6 en 7 juni werden bijna 1300 joodse kinderen gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor in het bezette Polen.

Afbeelding

Stil protest MH17 met lege stoelen voor Russische ambassade

De Werkgroep Waarheidsvinding MH17 houdt zondag voor de zevende keer een stil protest in Den Haag. Net als voorgaande jaren plaatst de werkgroep 298 lege stoelen tegenover de Russische ambassade.

Afbeelding

Na exitpolls komen nu de uitslagen voor Europese verkiezingen

Voor een aantal politieke partijen wordt het zondag nog een paar uur nagelbijten, wachtend op de voorlopige uitslagen van de Europese verkiezingen.

Afbeelding

Sterk verdeeld België kiest ook nationaal parlement

De Belgen stemmen zondag niet alleen voor het Europees Parlement, maar ook voor het nationale parlement en voor de parlementen van hun gewest: Vlaanderen, Brussel of Wallonië. De verschillen tussen die gewesten worden er volgens opiniepeilers niet kleiner op.