© Jan Brys

Berg compost blijft groeien in recyclagepark

In het recyclagepark op de Ploegsebaan wordt gft-afval verwerkt door de mensen van Aralea. Op dit ogenblik wordt er veel meer compost gemaakt dan kan worden verkocht of weggegeven.

jbr

De bergen stapelen zich op. Er is onvoldoende plaats om het binnengebrachte groente-, fruit- en tuinafval te stockeren. In 2018 deed deze situatie zich ook al voor.

“Maar er is nog een probleem”, zegt Filip Dufour van Aralea. “We krijgen veel gft binnen waar restafval in zit. Dat moet eerst worden gezuiverd vooraleer het kan worden verwerkt. De laatste tijd moeten we elke vierkante meter benutten om het gft te stockeren. We zijn ook binnen beginnen stapelen. Er zijn contacten gelegd met de landbouwsector, want voor particulieren alleen is dit veel te veel. De gemeente Brasschaat gebruikt uiteraard ook verwerkte compost, maar dat is nog niet voldoende”, zegt Filip Dufour.

Schepen van Milieu en Afvalbeleid Myriam Van Honste (Open Vld) meldt dat er eenmalig een grote hoeveelheid aan de man is gebracht. “Vijfduizend ton werd aan de landbouwsector geschonken en aan particulieren zodat de verwerking van nieuw binnengebrachte materialen niet in het gedrang komt”, zegt Van Honste.

Het gemeentebestuur onderzoekt hoe deze problemen in de toekomst vermeden kunnen worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER