VOORBESCHOUWING RIT 4. In het spoor van Milaan-Sanremo: wie spurt het snelst na Capo Mele?

Etappe vier heeft een klein beetje weg van een miniversie van Milaan-Sanremo. De afstand is een pak minder dan in maart en de finish ligt een kilometer na de afdaling van de Capo Mele, een verwaarloosbare helling die doorgaans de finale van La Classicissima inluidt.

Kort

Start: om 12u30

Aankomst: omstreeks 17u15

Afstand:190 kilometer 

Het parcours

Etappe vier zal naar alle waarschijnlijkheid opnieuw op een massasprint uitdraaien. Het parcours is weliswaar lastiger dan dat van de maandag-etappe maar voor de echte profs zou het geen probleem mogen opleveren. Starten doet het peloton in Acqui Terme, een pittoresk stadje in de provincie Piëmonte. Van daaruit gaat het richting de Ligurische kustlijn. Alvorens aan de Middellandse Zee te arriveren moeten de renners nog wel een deftige beklimming overleven. De Colle del Melogno staat voor bijna negen kilometer klimmen aan een stijgingspercentage van vijf procent. De top ligt op nog honderd kilometer van de finish. Na de klim gaan de wegen kilometerslang in dalende lijn tot de renners in Savona de kustlijn bereiken.

Enfin, Savona is ook een ijkpunt in de finale van Milaan-Sanremo. Ook deze keer kiest het peloton de weg richting Sanremo - de Via Aurelia - maar deze keer ligt de finish een pak dichter, in het kuststadje Andora. In volle finale moeten de renners nog over de Capo Mele, één van de drie Capi die de finale van Milaan-Sanremo inleiden. De Capo Mele is iets meer dan 2,5 kilometer klimmen aan 5,2%. Vervolgens is het nog 2,7 kilometer naar de finish waarvan meer dan een kilometer in dalende lijn.

Sprinters die de etappe willen winnen, doen er goed aan om de top van de Capo Mele in de voorste posities te ronden. Er rest immers niets meer dan een snelle afdaling richting de kust. De renners zullen pas op achthonderd meter van de finish aan hoge snelheid opnieuw op zeeniveau arriveren. Wie daar te ver zit, kan dat niet meer goedmaken.

Onze favorieten:

*** Tim Merlier

** Jonathan Milan, Fabio Jakobsen

* Olav Kooij, Alberto Dainese, Caleb Ewan

Dit is het sleutelmoment:

Voor ons is dat toch de beklimming van de Capo Mele. In Milaan-Sanremo zorgt de Capo Mele nooit voor opwinding maar daar ligt de top van de helling ook niet op twee kilometer van de finish. Elke prof geraakt probleemloos over de Mele maar we mogen er van uitgaan dat de helling deze keer aan een verschroeiend tempo genomen zal worden. De afdaling is snel en technisch. Wie daar plaatsen wil goedmaken, zal risico’s moeten nemen. Het peloton zal de kustlijn bereiken aan een verschroeiend hoog tempo zodat het ook moeilijk zal worden om in de laatste achthonderd meter nog te herpositioneren.

Dit moet u ook nog weten:

* Wie Savona zegt, zegt Eddy Merckx. Het is hier dat in 1969 de vijfvoudige Giro-winnaar uit koers werd gehaald na een vermeend positieve dopingplas. Merckx heeft altijd ontkend, legendarisch is het interview dat radioreporter Jan Wauters diezelfde avond nog aan het bed van Merckx afnam. De theorie als zou de Giro-organisatie Merckx een loer hebben gedraaid opdat Felice Gimondi de wedstrijd kon winnen, heeft doorheen de jaren altijd standgehouden.(gvdl)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen