Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Korpschef stuurt orders bij: "Stop met jagen op transmigranten"

Enkele transmigranten worden weggeleid door de politie (archiefbeeld).Beeld Mathias Mariën

De lokale politie van Kruibeke jaagt heel bewust niet langer actief op transmigranten. "Waarom zouden we ook?", vraagt korpschef Wim Pieteraerens. "De Dienst Vreemdelingenzaken laat ze toch bijna allemaal onmiddellijk weer vrij." Volgens hem konden zijn patrouilles door 'al dat nutteloze werk' de basiszorg niet meer garanderen. "Nu zijn we er weer voor de burgers."

'Dweilen met de kraan open.' Zo noemde Nicholas Paelinck van de politiezone Westkust vorige week nog de problematiek met de transmigranten die via ons land proberen het Verenigd Koninkrijk te bereiken. "Hij heeft dat perfect verwoord", zegt Wim Pieteraerens, korpschef van Kruibeke-Temse.

De man weet waarover hij spreekt. Het parkeerterrein van 'zijn' Kruibeke langs de E17 is het eerste na Antwerpen waar vrachtwagens een eind richting kust en Noord-Frankrijk rijden. Korpschef Pieteraerens schat dat Kruibeke daardoor nu al zeker anderhalf jaar een migratiedraaischijf is. De transmigranten komen met het openbaar vervoer vanuit het Brusselse Maximiliaanpark via Antwerpen, slenteren door de straten van Kruibeke om uiteindelijk op de parking stiekem in een vrachtwagen proberen te geraken.

Douchen

"In het begin werkten we heel proactief. Jaagden we bijna op die mensen. We gingen écht kijken waar de transmigranten verscholen zaten", zegt Pieteraerens. Dat kat-en-muisspel zorgde voor een enorme werklast. "Er zaten gemiddeld vijf, tien tot zelfs twintig transmigranten in onze cellen opgesloten. Onze basispolitiezorg kwam daardoor in het gedrang. Wij hebben constant twee tot drie patrouilles op de baan. Maar we moesten die terugroepen. Want eens opgepakt, wachtte er nog een berg werk: hen ondervragen, bewaken, vingerafdrukken nemen, eten geven. Sommige transmigranten die écht smerig waren, moesten we ook helpen zodat ze konden douchen."

'We moesten kiezen: de reguliere bevolking de service bieden die ze verdient of werken aan een problematiek waar we zeer weinig impact op hebben'
Wim Pieteraerens, korpschef Kruibeke-Temse

Kortom: de volledige capaciteit van de politiezone Kruibeke-Temse werd maandenlang bijna volledig opgeslorpt door de problematiek van transmigranten. "Tijd voor het gewone politiewerk als inbraken was er eigenlijk niet meer", geeft Pieteraerens toe. "We konden gewoon niet anders meer dan kiezen: de reguliere bevolking de service bieden die ze verdient en waarvoor ze belastingen betaalt. Of werken aan een problematiek waar we zeer weinig impact op hebben en waar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ons helemaal niet volgt. Want wat gebeurt er in de praktijk? Wij pakken die transmigranten op, doen al het werk en dan beslist DVZ in bijna 100% van de gevallen ze onmiddellijk vrij te laten met een papiertje dat ze het land moeten verlaten. Resultaat: 's anderendaags staan diezelfde transmigranten hier weer voor onze neus."

Belasting betalen

In samenspraak met het politiecollege en de burgemeester is daarom beslist voortaan enkel nog transmigranten op te pakken na melding van incidenten. "Want de overlast van die mensen was en is er wel degelijk. Maar niet in die mate dat de openbare veiligheid in het gedrang kwam." Hij heeft het onder andere over mensen die klagen dat chauffeurs van De Lijn niet stoppen aan hun halte omdat groepen transmigranten die daar op de bus willen niet betalen. "De voorbije week hebben we nul transmigranten opgepakt", zegt Pieteraerens. Toch zijn ze er nog. Dat wéét Pieteraerens maar al te goed. Want op vraag van de politie telde De Lijn recent 40 transmigranten op vier buslijnen. Op één dag. Toch vreest de korpschef door hun nieuwe aanpak ook niet voor een aanzuigeffect van nog meer transmigranten. "Ze oppakken als ze toch telkens direct weer worden vrijgelaten: dat helpt ook niet. Bij de eerste arrestatie schrikken ze nog. Maar de tweede keer zijn ze zelfs bijna blij. Omdat ze weten dat ze bij ons weer koeken en koffie krijgen."

Korpschef Wim Pieteraerens.Beeld Kristof Pieters

Volgens Pieteraerens staat hij achter de gemaakte keuze. "Als ze ons van hogerhand straks verplichten om opnieuw te jagen op transmigranten, dan gaan we dat doen. Maar dan kunnen we doodgewoon de basispolitiezorg niet meer uitvoeren. En de burgemeester is ook nog altijd baas in zijn gemeente. Die wil dat de burger de veiligheid krijgt waarvoor hij belastingen betaalt."

Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jan Jambon (N-VA), bevestigt dat de burgemeester baas is op zijn grondgebied. "We begrijpen dat politiemensen af en toe moedeloos worden van de situatie. Maar controleren heeft wel degelijk zin. Als ze voelen dat de politie hen op de huid zit, kiezen smokkelbendes andere oorden. Dat heeft een ontradend effect. Los daarvan is de info die van de lokale zones komt zeer belangrijk om achteraf de puzzel te leggen in gerechtelijke onderzoeken van de federale politie."