Een honderdtal studenten bezet de hal van het De Valkcollege in Leuven.
Foto: VRT NWS

Studenten in Leuven, Antwerpen, Gent en Brussel voeren actie tegen samenwerking met Israël

Een 70-tal studenten voert sinds vanmorgen actie in een gebouw van de KU Leuven. In Antwerpen en Brussel hebben studenten intussen ook een ruimte bezet, en in Gent wordt al een week actiegevoerd. De studenten willen dat de Vlaamse universiteiten niet meer samenwerken met Israëlische universiteiten, zolang het geweld in de Gazastrook blijft duren.

"We zetten vanmorgen een protestkamp op in het College De Valk om te eisen dat de KU Leuven alle samenwerkingsverbanden met Israël stopzet", zegt actievoerder Niels De Ridder. "Voorlopig gaan we dit alleen hier doen, niet in andere gebouwen van de universiteit, en dan zullen we wel zien hoe het verder verloopt."

Bekijk: studenten bezetten de hal met tenten en maken hun eisen duidelijk

Videospeler inladen...

"We gaan dit volhouden tot onze eisen ingewilligd worden. Eerdere gesprekken met de universiteit hebben tot niets geleid. De rector heeft wel laten weten dat hij ook diep geraakt is door de situatie in Gaza, maar dat is natuurlijk niet voldoende. Met een belofte dat de universiteit in de toekomst voorzichtiger zal zijn bij het opzetten van zo'n samenwerkingen, nemen wij geen vrede", zegt Niels.

De politie kwam langs maar alles bleef rustig.
Foto: VRT NWS

De actie verloopt vreedzaam. De politie kwam dan ook alleen langs om poolshoogte te nemen van de situatie. "Bij al onze vorige acties belde de KU Leuven snel de politie. We zijn er dan ook op voorbereid", zegt actievoerder Samier Khaled. "We hebben een paar mensen aangeduid die met de politie praten, zodat alles voor iedereen duidelijk is."

"We zijn hier ook niet om herrie te schoppen, maar wel om druk te zetten op de universiteit, die zo veel voor ons betekent. De KU Leuven is een pijler van onze samenleving en moet zich hierover ontfermen. We doen dit op een vreedzame manier, maar we gaan hier blijven tot onze eisen worden ingewilligd", zegt Samier.

Wij moeten hier komen roepen en tieren terwijl we eigenlijk moeten studeren voor onze examens

Actievoerder Samier Khaled

Intussen komen de examens dichterbij. "Ik zou nu moeten studeren, net zoals alle andere studenten in Vlaanderen. Het is ondenkbaar dat wij hier moeten zitten, en moeten roepen en tieren over het stoppen van onethische samenwerkingen, terwijl wij eigenlijk moeten studeren. Voor hen die willen komen en hier willen studeren, zijn er banken. Ik ga hier zelf ook zitten blokken", besluit Samier.

De studenten eisen dat de KU Leuven de samenwerkingen met Israëlische universiteiten stopzet.
Foto: VRT NWS

Tientallen studenten bezetten centrale ontmoetingsplaats stadscampus Antwerpen

Enkele tientallen studenten hebben letterlijk hun tentjes opgeslagen in de Agora, de centrale ontmoetingsplaats van de stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Het protest gaat uit van de actiegroep 'UAntwerp for Palestine', maar ook verschillende professoren steunen de actie. "Als we een universiteit zijn die mensenrechten serieus neemt, moeten we dat ook laten zien. De studenten hebben hun stem al vaak laten horen, maar er wordt heel weinig gehoor aan gegeven", zegt Gert Van Hecken, professor aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid van de UAntwerpen.

In Antwerpen bezetten studenten en professoren een ruimte van de stadscampus.
Foto: VRT

"We gaan inhoudelijk in overleg met de studenten over de eisen die ze aan de universiteit voorleggen", zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de UAntwerpen. 

"Er moeten ook praktische afspraken gemaakt worden, denk maar aan veiligheid en hygiëne. Er moet ook bekeken worden hoe de bezetting 's nachts wordt aangepakt, want 's nachts zijn onze gebouwen natuurlijk gesloten. Duidelijke afspraken zijn dus belangrijk zodat de normale gang van zaken op de universiteit niet verstoord wordt."

Ook VUB-studenten bezetten lokaal

Ook aan de VUB voeren een 40-tal studenten een pro-Palestijnse actie. Het Palestine Solidarity Network klaagt de academische banden van de VUB met Israël aan en eist een academische boycot.

"Deze bezetting maakt deel uit van de internationale protesten van studenten die wereldwijd actievoeren voor een vrij Palestina en voor een academische boycot van Israël", zegt Isa Tomasevic, organisatrice van de bezetting in het VUB-gebouw. De studenten willen het gebouw bezetten "zo lang het nodig is" en tot de eisen worden ingewilligd. 

"Universiteiten zijn plaatsen waar meningen gevormd worden, waar meningen ook veranderen", aldus rector Jan Danckaert. "Deze actie getuigt van maatschappelijk engagement van onze studenten die terecht verontwaardigd zijn over wat er in Gaza gaande is." De rector stelt dat de blokkade mag blijven doorgaan "zolang alle normale activiteiten kunnen plaatsvinden".

Al een week actie in Gent

Daarnaast voeren studenten ook actie in Gent. Sinds vorige week kamperen ruim 100 studenten in het Universiteitsforum. Een 60-tal professoren en andere personeelsleden van de UGent steunen de actie. Vanaf vanavond zullen ze er ook blijven slapen en sluiten ze zich aan bij de bezetting. Concreet eisen ze dat de UGent met een actieplan komt om alle banden met Israëlische instellingen door te knippen, maar ook om duurzame budgettaire en onderwijskeuzes te maken.

De rector van de UGent, Rik Van de Walle, gaat woensdag intern in gesprek over het mensenrechtenbeleid aan de universiteit, schrijft hij in een mail. Van de Walle wil dat doen met een delegatie van 5 actievoerders die als vertegenwoordiging van de groep optreedt. 

In de mail is te lezen dat de rector voorlopig niet kan ingaan op de 2 centrale eisen die de actievoerders stellen. Hij wil daarover wel meer duiding geven in het gesprek.

"Wat samenwerking met instellingen in Israël betreft heb ik de Commissie Mensenrechtenbeleid en Dual Use Onderzoek van de UGent zopas gevraagd om haar adviezen over de momenteel lopende samenwerking met Israëlische partners opnieuw te evalueren", klinkt het bij de rector.

De rector pleit er zelf voor om samenwerkingen waarvan de commissie oordeelde dat ze betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, stop te zetten. 

Studenten kamperen sinds vorige week ook in het UFO-gebouw van de UGent.
Foto: VRT NWS

Meest gelezen