Direct naar artikelinhoud
Digibesitas

"Ban de smartphone van school"

Facebook checken op je smartphone doe je best met mate, zeggen experts.Beeld ANP XTRA

Steeds meer twintigers en dertigers worstelen met hun smartphonegebruik. Om te vermijden dat we een nieuwe generatie krijgen die lijdt aan digibesitas, beperken we best het gebruik van smartphones bij tieners. "De telefoon op school in een locker stoppen, zou een goed begin zijn", zegt professor Lieven De Marez (UGent/Imec). 

Acht op de tien Vlamingen worstelen met de manier waarop ze hun smartphone gebruiken. Vooral twintigers en dertigers geven aan er problemen mee te hebben. Meer dan de helft vreest updates en evenementen te missen als ze niet op Facebook kunnen. 56 procent van de twintigers zegt te veel tijd op sociale media te spenderen. Een kwart kan geen dag zonder sociale media.

Als we willen voorkomen dat de tieners van nu binnen enkele jaren met dezelfde problemen kampen, moeten we iets doen, zegt professor Lieven De Marez (UGent/Imec). "Hoeveel scholen worstelen niet met hun reglement over smartphones? Ik pleit voor een regel waarbij de telefoon 's morgens in een locker verdwijnt en er pas uitkomt als de school afgelopen is."

'Je ziet meer mensen die zichzelf regeltjes opleggen, alleen heeft maar een kleine groep die zelfdiscipline'
Lieven De Marez, professor UGent/Imec

De Marez trekt zijn conclusies op basis van de Digimeter, een onderzoek van de Gentse universiteit bij 2.345 Vlamingen over hun mediagebruik. "De digibesitas groeit, maar ook het bewustzijn erover", zegt De Marez. "Je ziet meer mensen die zichzelf regeltjes opleggen, alleen heeft maar een kleine groep die zelfdiscipline."

De smartphone heeft veel mensen geconditioneerd: ze pakken die constant vast, kijken of er updates zijn... "Dat is telkens een dopamineshot", zegt De Marez. "Dat hormoon zorgt voor een korte opstoot van een geluksgevoel. Maar omdat dat snel terugvalt, moet je het steeds opnieuw doen." Door altijd met het internet verbonden te zijn, ook op school, kweek je foute gewoonten. "Nu kunnen ze altijd aan dat dopamineshot toegeven. Maar zullen zij hun gsm aan de kant kunnen leggen als ze studeren of werken? Daarom bouw je best rustzones in die shots in."

'Eén bericht kennen ze bijvoorbeeld niet, het is een stroom van 40 berichten'
Lieven De Marez, professor UGent/Imec

Dat is het probleem waar veel twintigers en dertigers mee kampen, zegt De Marez. "Zij zijn wat naïef op al die technologie en sociale media gesprongen. Eén bericht kennen ze bijvoorbeeld niet, het is een stroom van 40 berichten. Maar als je gaat werken, samenwoont en kinderen krijgt, is het moeilijk die tijdrovende gewoontes te behouden. Volgens een studie van Securex pieken de burn-outs ook bij die jongeren. Niet omdat ze zoveel moeten werken, maar volgens mij ook door de vele uren dat ze op de smartphone en sociale media zitten. Het bezorgt hen stress."

Dus moet je hen nu leren, hoe je best met de smartphone omgaat. Met de MobileDNA-app, die de UGent samen met onder meer de provincie Antwerpen lanceert voor de KopOp-campagne rond smartphonegebruik, kun je monitoren waarvoor je je smartphone gebruikt. Na de diagnose kun je dan kijken hoe je best je gedrag aanpast. De Marez is ervan overtuigd dat dat zal gebeuren. "Dat is als met alcohol. De veertigers zijn nu de gevaarlijkste generatie om met een pint te veel achter het stuur te kruipen omdat ze dat vroeger ook deden. Tieners en twintigers doen dat niet meer. Bij de smartphone zal het ook zo zijn."