Het kunstwerk ‘Achter de maskers … ‘© Michel Van der Auwera

Wilrijkse kunstenares doet maskers van Ensor herleven

Wilrijk -

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Naar aanleiding van dit jubileumjaar heeft de Wilrijkse kunstenares Els Matthys een schilderij gemaakt ‘Achter de maskers … ‘. De gemaskerde parade bevat veel verwijzingen naar de leefwereld van de Oostendse kunstschilder. Al moet je er soms wel even naar zoeken.

Michel Van der Auwera

Net zoals Ensor laat Els zich niet in een hokje stoppen. Ze schildert in verschillende stijlen met een voorkeur voor het figuratieve expressionisme. “De Werken van Ensor zijn dan ook een grote bron van inspiratie voor mij”, legt Els Matthys uit. Haar schilderij ‘Achter de maskers …’ toont de balans tussen boosheid en vrolijkheid. Het is ook een uitnodiging voor de toeschouwer om na te denken over wie er achter de maskers zit. Het gelaat van James Ensor alvast niet, dat zit wat verborgen in de mensenmassa. In het kunstwerk zijn de links naar het leven van Ensor goed in de verf gezet. De maskers, de zee, de vlag van Oostende en een dame met een blokfluit. Dat is een verwijzing naar de muziek die voor hem heel belangrijk was.

Detail uit het schilderij.© Michel Van der Auwera

Troost en houvast

Naast doodskoppen en skeletten zie je ook een meisje met een pop, nog een onderwerp dat regelmatig terugkomt in het werk van Ensor.”Daarmee wil ik het innerlijke kind voorstellen dat op zoek is naar troost en houvast”, licht Els toe. Dat was een ook een thema in de corona-schilderijen die ze enkele jaren geleden maakte toen ze nog werkzaam was in de zorgsector. Het doek ‘De Ommekeer’ leverde haar een uitnodiging op om in New York te gaan exposeren, maar omdat de corona-periode te lang duurde, is het er uiteindelijk niet van gekomen.

‘De Ommekeer’ leverde een uitnodiging naar New York op.© Michel Van der Auwera

Gedicht

Omdat James Ensor van literatuur hield, heeft Els Matthys ook een gedicht geschreven bij het schilderij:

Achter de maskers

onder hoeden en bloemen

ligt de waarheid verscholen

het innerlijke wezen

in zijn pure schoonheid

en kracht

zoals de golven van de zee

in het licht

dat er altijd zal zijn

Ondertussen is het kunstwerk ingeschreven voor De Nationale Expo, een project van Museumpas en VRT in de Koninklijk Bibliotheek. Els hoopt op veel stemmen om haar werk een plekje te geven in deze prestigieuze tentoonstelling.

Els Matthys bij haar schilderij.© Michel Van der Auwera

Verwijzing naar de 75ste verjaardag van het overlijden van Ensor.© Michel Van der Auwera

Els Matthys

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners