Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Braziliaanse spits doet Brugge dromen van (Europees) succes: "Wesley maakt iedereen beter"

Wesley, "de man die alles kan".Beeld Photo News

Club Brugge zal Wesley voor een smak geld verkopen, dat hoeft geen betoog. Vraag is hoe hoog blauw-zwart dit seizoen kan vliegen met de beste spits sinds Carlos Bacca in zijn rangen.

Er staat geen rem op de ontwikkeling van Wesley (21), de man die alles kan, zo stelt ploegmaat Hans Vanaken. In zijn eerste achttien maanden notoir invaller, vorig seizoen bepalend als aanvalsleider en op dit moment simpelweg onmisbaar voor Club Brugge.

Zijn kwaliteiten zijn gekend. Vraag is hoever de uitzonderlijke spits Club dit seizoen in de competitie en vooral in de Champions League kan voeren. Daar, in die Champions League, en ook in de topmatchen op verplaatsing in eigen land, ontbrak het blauw-zwart vaak aan daadkracht en power in de voorste linie. Denk maar aan de vele uitwedstrijden van de laatste jaren in Anderlecht. Daar sloeg Club geen mal figuur, maar kon het voorin nauwelijks iets klaarspelen. Kan Wesley daar in het kampioenenbal - en op termijn in de competitie, met het oog op de titelverlenging - verandering in brengen?

"De grote kracht van Wesley is dat hij iedereen beter maakt", weet analist Nordin Jbari. "Denk je dat het toevallig is dat Vanaken zo'n goede seizoensstart kent? Of kijk naar Vormer. Hij houdt niet van veel baltoetsen en dankzij de balvastheid van Wesley kan hij sneller infiltreren. Wesley houdt de centrale as van de tegenstander bezig en dat scheelt een pak. Straks, wanneer Club op Anderlecht of Standard moet spelen, zullen Wesley en bij uitbreiding Rezaei nu wél de verdediging van de tegenstander achteruit duwen. Dat is iets wat Vossen of Schrijvers, die meer als nummer tien speelt, niet kan. Dat zag je op Antwerp, toen Wesley er niet was. Hij wint duels en om een wedstrijd te winnen, moet je duels winnen.

"In de Champions League is dat heel belangrijk en dat zal hij laten zien. Club Brugge zal met Wesley en Rezaei zeker punten pakken in de Champions League. Voor mij waren Standard en Anderlecht de grote titelfavorieten, maar na die transfer van Rezaei en de sterke Amrabat denk ik er anders over."

De fysiek sterke Wesley was zondag bepalend in de zege van Club Brugge tegen Anderlecht.Beeld BELGA

Ruwe diamant

Ook CEO Vincent Mannaert beseft dat ze er, in tegenstelling tot de vorige Champions League-campagne, met het beest Wesley een wapen bij hebben. "De term 'ruwe diamant' is voor Wesley uitgevonden. Het heeft veel schaafwerk gevraagd, maar je ziet hem elke week beter worden, ook op technisch vlak. En aan de bal is hij veel rustiger. Ik ben zeker dat we van hem het laatste nog niet hebben gezien."

Dat Wesley nog één seizoen in Brugge blijft, lijkt nu wel duidelijk. Na het sluiten van de Italiaanse en Engelse markt lijken alleen de absolute Europese topploegen van het genre FC Barcelona, Real Madrid of Bayern München nog 15 miljoen euro op tafel te kunnen leggen - een utopie, zeg maar. "Sommige voorstellen kun je als club en als speler niet weigeren", weet Mannaert. "Maar signalen vertellen mij dat Wesley zich echt wil tonen in de Champions League. Dat lijkt mij ook de juiste keuze."

Vraag is waar het plafond van Wesley ligt en hoeveel hij na dit seizoen in het laatje kan brengen voor Club. Op Bacca (7 miljoen) en Oulare (8 miljoen) na kreeg Club nooit meer dan 5 miljoen euro voor een spits. Straks mag het rekenen op een veelvoud van dat bedrag. "In Spanje zie ik hem niet meteen spelen", zegt Jbari. "Engeland of Duitsland is perfect voor hem. En dan mag Club Brugge zeker rekenen op een som van 15 miljoen euro."

Vraag is waar het plafond van Wesley ligt en hoeveel hij na dit seizoen in het laatje kan brengen voor Club

Mata en co. op terugweg

De weelde bij Club Brugge wordt trouwens alleen maar groter. Terwijl de basiself van zondag gisterochtend in het bos ging uitlopen, trainden de invallers op het oefenveld onder leiding van trainers Leko en Cossey. Onder hen Clinton Mata, die kort na zijn komst deze zomer aan de adductoren moest worden geopereerd. De rechterflankspeler traint opnieuw mee met de groep en lijkt vroeger dan vooropgesteld (begin oktober) zijn rentree te zullen vieren.

Ook Marvelous Nakamba lijkt nu eindelijk op de goede weg terug. De middenvelder hervatte het individuele werk met de bal nadat hij twee weken geleden een inspuiting had gekregen in de knie en hoopt snel bij de groep aan te sluiten. Verwacht wordt dat hij na de interlandperiode stilaan zijn wederoptreden kan maken.

Jelle Vossen, ten slotte, heeft het loopwerk en de individuele training dan weer hervat. De spits miste de duels tegen Antwerp en Anderlecht en hoopt vrijdag tegen Zulte Waregem opnieuw beschikbaar te zijn.