Breda kleurt oranje van de mensen die Koningsdag komen vieren.© Jeroen Hanselaer

Op zoek naar Vlamingen die zich in Breda in oranje waanzin van Koningsdag storten: “Beste koning Filip, geef ook eens zo’n verjaardagsfeest”

Breda/Hoogstraten -

Breda kleurde afgelopen zaterdag oranje. Ze vierden daar, net als in heel Nederland, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook Vlamingen met zin in een feestje trokken de grens over om zich in de oranje waanzin te wagen. “Wij kennen dit niet bij ons”, zegt de 23-jarige Anke Brosens uit Hoogstraten.

Ellen Goris

Als we vanuit België richting Nederland rijden en de afslag Breda nemen, is het meteen duidelijk dat het 27 april is: Koningsdag. Op deze nationale feestdag hangen de Nederlandse vlaggen massaal buiten en iedereen wandelt of fietst in oranje uitrusting richting het centrum van Breda.

Rond 14.30 uur komen we aan bij de Bredase Havermarkt. Dat is al jaren het uitgaansplein van Breda, waar het krioelt van de mensen. “We hebben hier een bus met dj staan. Die begon om 12 uur met draaien en om 13 uur stond het plein eigenlijk al bijna vol”, vertelt de 24-jarige Karel Burger, manager van een van de cafés op het plein. “En dat gaat zo door tot middernacht. Koningsdag is hier een van de drukste dagen van het jaar.”

“We hebben hier een bus met dj staan. Die begon om 12 uur met draaien en om 13 uur stond het plein eigenlijk al bijna vol”

Karel Burger

Café-uitbater

Het feest is net begonnen, maar de Havermarkt staat al vol met feestvierende mensen.© Jeroen Hanselaer

Het plein bruist van de feestvierende mensen, maar lang niet iedereen komt uit Breda. “Ook vanuit andere steden reizen mensen hierheen om te komen feesten”, merkt Karel op. “Dat is niet alleen met Koningsdag zo, maar ook met carnaval of Bevrijdingsdag.”

Ondanks het feit dat hij moet werken op deze topdag, geniet Karel er toch van. “Ook voor het personeel is het een groot feest”, zegt hij.

Karel is manager van een van de cafés op de Havermarkt.© Hanselaer Jeroen

Nationale rommelmarkt

Hoewel Koningsdag voor velen draait rond feest, mogen de vrijmarkten niet vergeten worden. Veel Nederlanders staan samen met hun kinderen vroeg op om op straat ‘vrijmarkt’ te houden: een soort nationale rommelmarkt waar iedereen aan mee mag doen. Na het ‘rommelen’ wordt er dan verbroederd, gefeest en veel gedronken.

Ook het weer werkt mee op deze feestelijke dag. Met een aangename temperatuur van zo’n 16 graden en het zonnetje dat af en toe doorbreekt, is het perfect voor deze viering. Af en toe valt er een druppel, maar de meeste mensen lijken zich daar niet door te laten afschrikken.

Terwijl we de bruisende Havermarkt doorkruisen op weg naar de Grote Markt, valt ons oog op de Belgische vlag.

Annelies komt met haar vriendinnen naar Breda om haar vrijgezellenfeest te vieren.© Hanselaer Jeroen

“Het is mijn vrijgezellenfeest”, legt toekomstige bruid Annelies Janssens uit. “Ik ga op 24 mei trouwen en daarom trekken we nu een weekendje hierheen.”

Een belangrijk detail was de vriendinnen ontgaan. “Wij wisten niet dat het Koningsdag was”, lacht de vriendin van Annelies die het vrijgezellenfeest op poten zette. “We waren eigenlijk van plan om een stadsspel te doen, maar de organisatoren wezen ons erop dat het megadruk zou zijn. Dat plan hebben we dus maar laten varen.”

“Het is mijn vrijgezellenfeest. Wij wisten niet dat het Koningsdag was. Ik hoop alleen niet dat ze moeilijk gaan doen over die Belgische vlag. Dat is wel een beetje uitdagen, natuurlijk”

Annelies Janssens

Bruid in spe

Maar dat mag de pret niet drukken voor de toekomstige bruid en haar vriendinnen. “Er hangt hier een geweldige sfeer, en bovendien hebben we nog nooit Koningsdag gevierd”, zegt een gelukkige Annelies. “Ik hoop alleen niet dat ze moeilijk gaan doen over die Belgische vlag. Dat is wel een beetje uitdagen, natuurlijk.”

De vriendinnen gaan in de avond nog de stad in om feest te vieren.© Hanselaer Jeroen

LEES OOK. DE GRENS. Nederland wordt weer gek op Koningsdag: deze (Neder)belgen springen zaterdag zeker de grens over

538-Koningsdag

Dat Koningsdag op een zaterdag valt, komt voor velen goed uit. Terwijl we verder lopen, horen we opnieuw een Vlaams accent. Fleur Michielsen (22) en Anke Brosens (23) uit Hoogstraten zijn ook de grens overgestoken om zich onder te dompelen in de feestelijke sfeer. “Ik heb nog nooit Koningsdag gevierd”, vertelt Anke. “Maar elk jaar heb ik echt last van fomo (fear of missing out, red.). We wonen in het grensgebied en worden omringd door Nederlandse mensen. Daar is Koningsdag veel meer een ding dan wanneer je bijvoorbeeld naar Antwerpen gaat.”

Fleur en Anke uit Hoogstraten vieren voor het eerst Koningsdag.© Hanselaer Jeroen

De dames beginnen met een drankje in de stad en gaan dan naar het Chasséveld, waar 538-Koningsdag plaatsvindt. Dat is een van de populairste - zo niet het bekendste - festival op Koningsdag. “Ik heb tijdens mijn werk nog twee kaartjes kunnen regelen via Ticketswap”, vertelt Anke.

“Er zijn geweldige artiesten, maar we gaan vooral voor de sfeer”, legt Fleur uit. “Ik vind het echt mooi dat we dit vieren.” En daarop vult Anke aan: “Ja inderdaad. Ik wil graag een oproep doen aan onze koning: ‘Beste koning Filip, geef volgend jaar ook eens zo’n verjaardagsfeest’.”

In tegenstelling tot de vrijgezel en haar vriendinnen zijn de twee dames wel in het oranje gekleed. “Ik heb deze trui van mijn Nederlandse schoonzus geleend”, vertelt Anke. “En ik ben vrijdag tijdens mijn middagpauze even naar de Meir gegaan en heb speciaal voor de gelegenheid dit topje gekocht”, legt Fleur uit.

“We wonen in Hoogstraten in het grensgebied en worden omringd door Nederlandse mensen. Daar is Koningsdag veel meer een ding dan wanneer je bijvoorbeeld naar Antwerpen gaat”

Anke Brosens

Vlaamse in Breda

Jong en oud

Wie nog een vrij plekje op een terras zoekt op Koningsdag lijkt eraan voor de moeite, want ze zijn allemaal oranjegekleurd en afgeladen vol. Muziek klinkt van alle kanten, elke horecagelegenheid maakt er een feest van, met of zonder dj. En dan ontmoeten we Frans, een vitale 80-jarige. “Ik ben vandaag (zaterdag, red.) hier samen met mijn dochter”, vertelt hij. “Ik ga hier een paar biertjes drinken. Dat moet wel volstaan.” “Ik heb hem thuis opgehaald, anders zat hij daar maar wat alleen te zitten”, vult zijn dochter aan.

Frans komt samen met zijn dochter naar de binnenstad van Breda om Koningsdag te vieren.© Jeroen Hanselaer

Uiteindelijk viert heel Nederland feest ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander, die zaterdag 57 jaar werd. Maar het merendeel van de mensen die we spraken, weet eigenlijk niet precies waarom ze feestvieren. “Wij zijn niet echt bezig met het koningshuis, en ik denk dat de meeste kinderen van onze leeftijd dat ook niet zijn. Het gaat gewoon om de gezelligheid”, vertelt de 14-jarige Tess. “Maar ik ben wel trots op dit feest.”

© Hanselaer Jeroen

© Hanselaer Jeroen

© Hanselaer Jeroen